Menekülj előre!

Személyre szabott megoldások útkeresőknek, gyógyulni vágyóknak.

Karácsonyi utalvány - hal helyett a háló

[email protected]

Fizetési igény, avagy bértárgyalás mesterfokon

Mottó: "Kenuban ülve másképp hallod a vízesés robaját." (közmondás)

A második körös interjú után – amennyiben továbbjutottál -, az egyik legfontosabb megbeszélni való a leendő munkáltató és a leendő munkavállaló között: a bérezés. Ez a megbeszélés persze lehet rögtön az első körös interjú után is, attól függ, hogy milyen kiválasztási folyamatban veszel részt. Bármikor legyen is az időzítése, sok múlhat rajta. A tapasztalatom pedig az, hogy a jelöltek meglehetősen amatőr szinten tárgyalnak (ha tárgyalnak egyáltalán) és nehézkesen képviselik az érdekeiket. Hogy ebben is profi legyél, tarts velem és tekintsük át a sikeres, eredményes bértárgyalás jellemző lépéseit.

Business-like

Ha nagyon profi a cég, amelynél éppen a kiválasztási folyamat egyik jelentős állomásához érkeztél, akkor „megadja a módját” a bértárgyalásnak. Ez azt jelenti, hogy nem intézi el telefonon, nem egy laza beszélgetés keretében közli a lehetőségeket, hanem külön találkozót szervez a beszélgetés lebonyolítására. Ennek azért van jelentősége, mert neked is illik „megadnod a módját”. Fel kell, hogy készülj és megjelenésedben is a profizmust érdemes sugallnod – ahogyan a kiválasztási folyamat korábbi alkalmain is. A bértárgyalásra érkezz tehát szolidan elegáns öltözetben, és nem utolsó sorban vérprofi felkészültséggel. :-)

Felkészülés

A profizmus alapvetése, hogy tájékozódsz. Információt kell gyűjtened, minden lehetséges forrásból. Meg kell tudnod, hogy milyen a vállalati bérstratégia, milyen a piaci környezet, hogyan fizetnek a szakmádban más vállalatok. A tájékozódás több szinten történhet, az internet, KSH adatok és egyéb gazdasági honlapok, folyóiratok ebben nagy segítségedre lehetnek. A legjobb azonban, amit tehetsz, hogy kérdezel. Minden HR-es kollégám kötelessége, hogy megközelítő, de legalább átlag béradatokkal szolgáljon, még ha telefonon nem is tájékoztathatnak konkrétumokról és a bércsomag minden eleméről. Ezeket a vállalatok meglehetősen bizalmasan kezelik, a kérdéseidet igyekezz úgy megfogalmazni, hogy a HR-est ne hozd kellemetlen helyzetbe. Tehát ne kíváncsiskodj túlzottan, jelezd, hogy mindössze tájékozódni szeretnél. Ha ügyes vagy és kellően asszertív, biztos lehetsz benne, hogy a kolléga megadja neked a gondolkodáshoz szükséges információkat. Nyomulós semmiképpen ne legyél. Ha netán elutasító választ kapnál, kérdezd meg, hogy mit javasol, milyen forrásból tájékozódj ahhoz, hogy felkészülten érkezhessél a bértárgyalásra.

A felkészülés másik fontos „oldala” te vagy. Az igényeid, a szükségleteid és várható kiadásaid. Ezeket is listázd és rangsorold, hiszen pályakezdőként is látod már, hogy mi az a minimum, amiből meg kell élned. Ha az a célod, hogy önálló, önfenntartó életet élj, akkor bizony keményen számszerűsítened kell a jelenlegi és a jövőbeni kiadásaidat. Az általad meghatározott összeggel tájékoztatást is adsz arról, hogy önmagadat, a képességeidet és az általad birtokolt tudást, szakértelmet milyenre értékeled. Ha ez túl alacsony összeg, bizalmatlanságot is kelthet a leendő munkáltatóban.

Kezdő

Az, hogy valaki pályakezdő, még nem jelenti azt, hogy nem kell profin képviselnie az érdekeit. Tudom, hogy sok szempontból kiszolgáltatott a helyzeted, de óvva intelek a „mindegy már, csak vegyetek fel” hozzáállástól. Vedd komolyan a szituációt és ha még netán tényleg így is gondolkodnál, hitesd el magadról, hogy egyenrangú fél vagy, mert felkészültél, vannak információid és a saját igényeiddel, értékeiddel is tisztában vagy. Ha túl is vagy a többszörös megmérettetésen, nagyon lehangoló, ha a bértárgyaláson egykedvű és túlzottan együttműködő vagy, mert ezzel vagy a felkészületlenségedre lehet következtetni, vagy a „minden mindegy” attitűdre, ami viszont nem viszi majd jó irányba a számszerűsített béredet.

Sávok

Ahogy korábbi bejegyzésemben is írtam már (itt: A motivációs levél) bérigény esetén érdemes sávokban gondolkodni. Amikor átgondolod, hogy milyen összegre van szükséged a megélhetésedhez, akkor tűzz ki egy minimum összeget, ami alá semmiképpen sem mehetsz. Ez legyen egy olyan határ, amihez mindenképpen ragaszkodsz. Ha sávokról beszélsz (tehát mondjuk nettó 150.000-200.000 Ft), akkor azzal egyrészt jelzed a rugalmasságodat is, másrészt mindenki fogja tudni, hogy mi az a minimum, amitől nem tudsz eltérni. A kommunikációban mindig igyekezz hangsúlyozni, hogy nettó vagy bruttó összegről folyik-e a beszélgetés, rémálmomban se jöjjön elő az a szituáció, amikor ebből adódott félreértés... Nagyon kínos. Mindkét félnek. A sáv viszont soha ne legyen túl tág, az komolytalannak hat.

Csomag

A legtöbb cégnél a bruttó havi alapbéren felül vannak egyéb bérelemek, amelyeket csomagban már éves jövedelemként értelmezünk. Légy nagyon körültekintő, mindig tisztázd, hogy a vállalatnál éppen aktuális bércsomagból mi az, ami pályakezdőként is jár neked. Lehetnek olyan bérelemek, amelyek csak bizonyos szintű pozíciókhoz, a vállalatnál töltött évek után járnak. Ha valami nem világos, vagy bizonytalanságot érzel, akár magadban, akár a bérajánlatot adó szakemberben, nyílt és célratörő kérdéseket tegyél fel.  

Fontos tudnod, hogy ha év közben lépsz be a céghez, az éves csomag időarányosan fog járni neked. Egyes elemeknél egyáltalán nem mindegy, hogy mi a számítási alap, tehát előfordulhat, hogy a júliusban belépő kolléga csalódottságot fog érezni, ha az év végi egyhavi bérnek megfelelő karácsonyi jutalomból csak félhavit kap (hiszen a számítási alap csak fél év). Tisztázd azt is, hogy a próbaidő miként befolyásolja a bérelemek kifizetését, legyél minden olyan információ birtokában, ami tiszta képet ad arról, hogy mire számíthatsz. Kínos, ha a bérpapírodból derül ki később, hogy elszámítottad magad.

Pénz vagy élet

A juttatási csomag nem mindig jelent számszerűsíthető összegeket. Feltétlenül tudd meg, hogy milyen eszközöket biztosítanak a munkavégzéshez, sokszor ez is értelmezhető juttatásként (pl. számítógép, internet használat). Előfordulhat, hogy egy gyártó cég kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosít a dolgozóinak a gyártott termékből, ingyen ebédet ad vagy rekreáció címén havonta ingyenes kirándulásokat szervez. Ezeket mind mérlegelned kell, de maradj higgadt. Sokszor jól hangzik a felsorolás, de ezek miatt ne engedj a „minimumodból”. Abból nem veszel vacsorát és nem fizeted be a csekkjeidet, hogy a cégnél kedvezményesen vehetsz mondjuk anyacsavart. :-)

Kérdezz-felelek

A kiválasztási folyamat ezen részénél is elengedhetetlenül fontos, hogy legyenek kérdéseid. Főként pontosító kérdéseid. Remélhetőleg minden kollégám célja az, hogy teljes körű felvilágosítást adjon, de számukra a rutin miatt lehetnek olyan evidenciák, amelyek számodra viszont nem világosak. Kérdezz, kérdezz, kérdezz. Ne maradjon tisztázatlan dolog, ne kelljen később telefonálnod, mert utólag jutott eszedbe valami fontos dolog. 

Jegyzet

Minden elhangzó információról érdemes jegyzetet készítened. Profi cégeknél írásban is megkapod a bérajánlatot, ha a tárgyalás során módosításra kerül a sor, akkor a megbeszélés végén javított formában. A bérajánlat akkor hiteles és érvényes, ha döntéshozó aláírása is rajta van.

Döntés

Az elhangzottakról dönthetsz helyben, és kérhetsz gondolkodási időt is. Előfordulhat, hogy kevés haladékot kapsz, de jogodban áll lehetőséget kérni és kapni arra, hogy családtagoddal, pároddal megvitasd a döntést, vagy egyszerűen csak önmagad áttekintsd és mérlegeld. Fontos, hogy a döntés tekintetében megbeszélt határidőt szigorúan betartsd, mert később el is állhatnak az ajánlattól, ha túlléped a határidőt. (Az írásos bérajánlaton általában szerepel, hogy meddig tekinti érvényes ajánlatnak a munkáltató.) Ha azonban helyben is tudsz dönteni, akkor jelezd ezt, de finoman, kimérten, jobb, ha nem mutatkozol mohónak. :-) Ezt különösen nehéz akkor betartani, ha az ajánlat magasan a „minimumod” felett van. Kívánom neked, hogy élj át ilyen szituációt! :-)

Ha azonban a bérajánlat nem ínyedre való, akkor a nemet mondással se késlekedj. Természetesen elutasító válaszod esetén is értesítened kell a HR-est. Ez nem csak üzleti protokoll, hanem a saját érdeked is. Ha annyira sikeres voltál a kiválasztási folyamatban, hogy több körön keresztül is továbbjutottál, akkor minden bizonnyal szívesen foglalkoztatnának a későbbiekben is – amennyiben kellemes emlék maradsz akkor is, ha a jelenlegi bérajánlatot nem fogadod el. Ezt egyébként is érdemes jelezned, úgy mondj nemet, hogy nyitva hagyod magad mögött az ajtót, azaz mutass lelkesedést egy következő lehetőségre is. Sosem tudhatod. Fontos, hogy a csalódottságodnak ne adj hangot, ne becsméreld a kapott ajánlatot, még ha – ne adja a jóisten – nevetségesnek tartod, akkor sem.

Mérlegelj

Mielőtt azonban elutasító választ adnál a bérajánlatra, hadd hívjam fel a figyelmedet még néhány lehetőségre:

  • Mindenképp tudd meg, hogy van-e lehetőséged egy újabb bértárgyalásra. Meglehet, hogy bizonyos nem pénzbeni juttatási elemekből tudnak az alapbér javára dönteni, vagy te magad kiveheted a juttatást készpénz formájában (ez máris növelheti a havi béredet).
  • Kérdezz rá, hogy milyen feltételeknek kellene megfelelned ahhoz, hogy magasabb bért kapj. Lehet, hogy lapul egy olyan kompetenciád vagy okleveled valahol, amiről eddig nem volt szó, de mégis előmozdíthatja az ügyed. Vagy épp a tárgyalás-technikád értékelik olyan nagyra ebben a helyzetben, hogy meggyőzöd őket és megenyhülnek. :-)
  • Tudd meg, hogy van-e lehetőséged belépéskor olyan célkitűzést kapni, amelyet ha teljesítesz, bizonyos százalékkal megemelik a béredet. Ez lehet a próbaidő lejárta után, vagy fél év után (cégtől és tevékenységtől függ, hogy mennyi idő alatt tudsz bizonyítani). Ez legtöbbször jó megoldás, mert téged motivál, a munkáltatót pedig „megnyugtatja”, hogy nem egy szakmailag még nem bizonyított munkavállalónak szavaz meg magasabb bért. (Itt azért érdemes megemlíteni, hogy a munkáltató az alacsonyabb bérajánlat ellensúlyozására mondhatja, hogy pl. egy év múlva komoly lehetőséget lát számodra új, magasabb bérrel járó pozícióba kerülni. Ebben az esetben mérlegelned kell, hogy mekkora esélyt adsz az ígéret teljesítésére, megéri-e neked az addig terjedő időtartamra a némileg az általad elvárt szint alatti bér.)
  • A cégeknél általában év elején van lehetőség béremelésre, tudd meg, hogy számíthatsz-e hosszútávon bérfejlesztésre.

Minden bérjellegű megállapodás csak akkor érvényesíthető a későbbiekben, ha mindkét fél által aláírt dokumentum készül róla, amely kiegészíti a munkaszerződést.

A lényeg mindenképpen az, hogy légy rugalmas. Te is érzékeled, én is tudom, hogy nem könnyű manapság eljutni a bérajánlat közelébe. De hogy eláruljak egy nagy titkot is: a legtöbb HR-es és üzleti vezető nem örül egy elutasított bérajánlatnak. Egy komoly, profin levezényelt kiválasztási folyamat nagyon sok pénzbe kerül, a szereplők idejéről, energiájáról nem is beszélve. Általában az a cél, hogy – ha már megvan a legmegfelelőbb jelölt – minél hamarabb munkába is álljon. Természetesen a kiválasztásnak több „győztese” is lehet, kialakul egy rangsor. Ha elutasítod az ajánlatot, bizonyára maradt még más is a listán... De mindenki a legjobbat szeretné, és ha épp te vagy az, akkor bizonyára a bértárgyalás során is mutatnak majd némi rugalmasságot. Különösen igaz ez akkor, ha hiányszakmád van, vagy esetleg valami miatt kevés a pozícióra jelentkezett „versenytársad”.

Igen

Ha pedig minden szempontot figyelembe véve elfogadod a bérajánlatot, akkor nincs más hátra, mint hogy fogadd a gratulációmat! :-) Nagyon közel kerültél a munkaszerződésed aláírásához, minden okod megvan az ünneplésre. Persze pezsgőt csak a szerződés aláírása után bontunk, de addig is nagyon örülünk. :-)

                                                       

Voltál már bértárgyaláson? Van tapasztalatod, amit szívesen megosztanál? Én nagyon kíváncsi vagyok! :-)

Tartalomjegyzék

Címkék

Nekünk fontosak:

Összes látogatónk a hónapban: 2878
Összes látogatónk eddig: 367202