Menekülj előre!

Személyre szabott megoldások útkeresőknek, gyógyulni vágyóknak.

Karácsonyi utalvány - hal helyett a háló

[email protected]

Felkészülés a tesztírásra

Mottó: „Biztos, hogy híres leszek, meg nagyon sikeres. Mindenki irigyelni fog. És messze innen fogok élni. Budapesten, de lehet, hogy még messzebb, külföldön. Folyton utazni fogok. A Nők Lapjában lesz rólam kétoldalas riport fényképpel, és anyám mutogatni fogja mindenkinek. Lehet, hogy a tévében is szerepelek majd. Egyébként egyszer már szerepeltem is. Csillebércen az ünnepélyes zászlófelvonást felvette a tévé.” (Tóth Olga: Csupasz nyulak, 71. p.)

A gondolatmenetemet onnan folytatom, hogy vonalban vagy a HR-essel. Ezúttal nem utasít el, de nem is közli veled a belépésed dátumát... Tesztírásra invitál, mert arra kíváncsiak, hogy milyen képességekkel bírsz. Ez azt jelenti, hogy a pályázati anyagod tetszett, túl vagy (talán) egy telefonos interjún is, és valószínűleg a személyes találkozáson is. Előfordulhat, hogy különböző cégek más sorrendet alkalmaznak a kiválasztási folyamatban. A személyes találkozást megelőzheti a tesztírás, de ez azért ritka. Vannak azonban olyan munkakörök, ahol a képességek meghatározóbbak, mint a személyes benyomás. Gondolj például egy elméleti matematikusra, aki tegyük fel, elemző munkakörre jelentkezik, a munkaidejének nagy részét a gép előtt ülve tölti majd, egyetlen ügyféllel sem tart kapcsolatot, viszont állati fontos, hogy a numerikus képességei kiemelkedőek legyenek. Így nyilvánvalóan egészen más képességekkel, kompetenciákkal kell rendelkeznie, mint mondjuk egy telesales-es kollégának. Persze ez utóbbi is tudhat fejben integrálni, de nem sokra megyünk vele, ha kommunikálni viszont nem tud. Az első szűrő tehát lehet akár a teszteredmény is. A gyakoribb azonban az, hogy a személyes találkozás határozza meg a tesztírás lehetőségét. (És persze az sem kizárt, hogy a tesztírás teljesen kimarad a folyamatból.)

Most azonban jön egy újabb megmérettetés az életedben. Érdemes az elért sikerre koncentrálni, hiszen ez a siker lehetővé teszi most számodra, hogy egy új oldaladról mutasd meg magad. Persze ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújthass, érdemes alaposan felkészülnöd rá. Ez a felkészülés pedig azzal kezdődik, hogy amikor a HR-es felhív és meghív a tesztírásra, nem csak egyszerűen megköszönöd a hívását és leteszed a telefont (persze az időpont és helyszín egyeztetése után), hanem felteszed az összes olyan kérdést, ami megkönnyítheti a helyzetedet. Hogy az energiáidat ne az vigye el, hogy agyalsz és találgatással próbálod kielégíteni az információra éhes agyadat, tegyél fel jó kérdéseket. Pontosan kell tudnod, hogy mire számíthatsz, hidd el, ezzel már közelebb kerülsz ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújts. Minden energiatartalékodra szükség lesz, légy jó magadhoz és ne hagyd, hogy fantáziálj és idegesítsd magad, inkább kérdezz. (Lassan úgy érzem, túlzásnak tűnhet ez a kérdezés-mániám, de tényleg az a tapasztalatom, hogy sok-sok energiát meg lehet néhány jól irányzott kérdéssel takarítani. Magadnak is, és a HR-esnek is időt és energiát spórolsz, ha nem utólag próbálod telefonon megtudni, hogy mire számíthatsz. Ráadásul ilyenkor hajlamos az ember másoktól (értsd: sorstársaktól) begyűjteni az információt, aminek csak az indokolatlan parázás vagy paráztatás lesz a vége. Az, hogy másik cégnél, másmilyen pozícióra milyen tesztet írattak, az nem segít rajtad.) Kérdezz tehát, okosan, előre megfontolt szándékkal. :-)

Íme néhány iránymutatás, természetesen szabadon kiegészíthető, használd a fantáziád :-)

  • Természetesen meg kell tudnod, hogy pontosan mikor és hol lesz a tesztírás. Könnyen előfordulhat, hogy a tesztelés másik irodában, akár másik épületben történik, mint ahol az interjút tartották. A kezdés időpontja itt még „szentebb” dolog, mint az interjún!
  • Tudd meg, hogy milyen képességeket fognak mérni, mire irányul a felmérés. Jogod van tudni, ne légy szégyellős.
  • Kérdezz rá, hogy papír alapú vagy számítógépes felmérést alkalmaznak-e.
  • Fontos tudnod, hogy meddig fog tartani a tesztírás. Ha felkészületlenül ér, hogy mondjuk három órán át egy helyben ülve kell koncentrálnod a feladatokra, akkor az éhség, a szomjúság befolyásolhatja a teljesítményedet.
  • Kérdezz rá, hogy milyen segédeszközöket használhatsz majd. Legtöbb helyen biztosítják a tesztíráshoz szükséges eszközöket is, de előfordulhat, hogy a saját számológépeddel komfortosabbnak érzed magad, ismered rajta a „varázsgombot”, ami mindig jó eredményt ad. (Ezt egy pályázótól hallottam, amikor tesztet írattam vele és nem fogadta el a cég által biztosított számológépet. :-) Természetesen ezt az érvelést el kellett fogadnom, használhatta a saját számológépét.) Azon viszont ne lepődj meg, ha mobiltelefonodat nem használhatod. (Fontosnak tartom megjegyezni, de csak így zárójelben: engem ugyan nem nagyon zavart, mert hiszek a plüssállatokba vetett hit erejében :-), de a munkahelyen megírt teszt már nem iskolai közeg, Helló Kitty és Donald kacsa maradjon a táskádban, jó?)
  • Ma már a számítógépen történő felmérés is gyakori, kérdezz rá, hogy mire számíthatsz. Nem mindegy, hogy személyiségtesztet töltesz ki számítógépen, vagy a számítástechnikai képességeidet mérik fel pl. egy Excelben elvégzendő gyakorlattal.

Hogy milyen típusú tesztek léteznek, mire számíthatsz, azt a következő bejegyzésemből megtudhatod. Sőt, még kulisszatitkokat is elmondok majd, hogy a sok hasznos információtól (is) igazán magabiztos és sikeres lehess. :-)

Tartalomjegyzék

Címkék

Nekünk fontosak:

Összes látogatónk a hónapban: 2101
Összes látogatónk eddig: 366425