Menekülj előre!

Személyre szabott megoldások útkeresőknek, gyógyulni vágyóknak.

Karácsonyi utalvány - hal helyett a háló

[email protected]

A második körös interjú (1. rész)

Mottó: „Semmi sem olyan hétköznapi, mint a vágy, hogy ne legyünk azok.” (William Shakespeare)

Második kör 

A második körös interjúról most több bejegyzésemben is olvashatsz majd. Az a tervem ugyanis, hogy több, rövidebb bejegyzésben részletezzem neked azt, hogy mit is jelent ez pontosan, hogyan készülhetsz fel rá, mire számíthatsz, stb. Lássunk hát neki. :-)

Először is gratulálok, mert amennyiben már élesben készülsz a második körös interjúra, az azt jelenti, hogy komoly eredményeket értél el. Írtál profi önéletrajzot, motivációs levelet, remekül szerepeltél az első körös interjún, és ha a kiválasztási folyamat részeként tesztet is írattak veled, akkor azt is „megugrottad”. A sikereid közé tartozik az is, hogy szimpatikus voltál az interjúztatók számára, és fel tudtad kelteni az érdeklődést magad iránt.

A résztvevők

A második körös interjú nem jelent mást, mint egy második olyan alkalmat a találkozásra, ahol mélyebben, szakmailag részletesebben szeretnének megismerni téged a kiválasztásban résztvevők. Hogy kik ők? Általában:

  • Az interjút szervező HR-es
  • Magas beosztású, vezetői kereséseknél a HR-es vezetője
  • Kivételes esetekben még egy HR-es (vagy „több szem többet lát” alapon, vagy az interjúzás rejtelmeibe tanul bele a második kolléga)
  • Az adott terület, részleg üzleti vezetője
  • A pozíció szintjétől (és fontosságától) függően az üzleti vezető vezetője, esetleg más üzleti terület vezetője is. (Ez már nagyon magas beosztásoknál fordul elő, pályakezdők esetében ritkább, erre kevésbé kell számítanod.)
  • Ha komoly csapattagságról, együttműködésről lesz szó a betöltendő pozícióban, előfordulhat, hogy a csapat (kollektíva) egyik tagját, a leendő kollégádat is behívják az interjúra, akivel együtt fogsz dolgozni – természetesen, csak ha téged választanak. :-)
  • Ritkán, de az is előfordul, hogy társ üzleti területekről érkezik vezető vagy munkatárs az interjúra. (Olyan pozícióra gondolj, ahol „kereszt-funkcionális” működés van, így pl. egy üzletkötő pozícióban eljöhet az interjúra a diszpécserek vagy ügyfélszolgálatos háttérmunkatársak vezetője is, akinek az embereivel napi szinten nagyon erős együttműködése van egy üzletkötőnek).

Az tehát elmondható, hogy a második körös interjú lényegesen nagyobb, szélesebb körben történő beszélgetés, megmérettetés. A visszajelzéseitek alapján éppen ebben rejlik az egyik nehézsége is. Ráadásul nem elég, hogy több ember előtt kell szerepelned, mindenki egyetlen cél eléréséért van ott: hogy kiválassza a pozícióra legmegfelelőbb embert. És bár sokan vannak, ha profik, a szerepeiket tekintve mégiscsak más-más céllal vannak jelen. Ha az interjúztatás jól elő van készítve, a jelenlévő interjúztatók pontosan tudják, hogy nekik mi a feladatuk.

A jelenlévő emberek tehát megfigyelnek téged, mint interjúzót, de nem ugyanolyan szempontok szerint. Jó esetben értékelő lapokat látsz majd előttük, előre meghatározott kompetenciákkal, amelyet meg kell figyelniük és értékelniük kell. De ha nem szofisztikálják ennyire a kiválasztást, akkor is valószínű, hogy más-más szempontok szerint fognak értékelni. A HR-esek főként személyiség alapon vizsgálják a jelöltet, míg az üzleti vezetők szakmai szempontok alapján. Természetesen cégenként változhat az értékelés menete, az sem kizárt, hogy minden résztvevő ugyanolyan szempontok szerint értékel. A helyi szokások lehetnek különbözőek, ennél fogva az is előfordulhat, hogy a második körös interjún sem kell számítanod két interjúztatónál többre.

Ha a fent olvasottak szorongással töltenek el, gondod van a több ember előtt történő beszéddel, mindenképpen javaslom, hogy kérj segítséget. Ezt ugyanis lehet gyakorolni, lehet benne rutint szerezni.

Hogy mire kell figyelned és milyen hibákat követnek el leginkább az interjúzók, az kiderül a következő részekből.

Tartalomjegyzék

Címkék

Nekünk fontosak:

Összes látogatónk a hónapban: 2906
Összes látogatónk eddig: 367230