Menekülj előre!

Személyre szabott megoldások útkeresőknek, gyógyulni vágyóknak.

Karácsonyi utalvány - hal helyett a háló

[email protected]

Segítség, introvertált vagyok! - avagy hátránnyal indulsz-e az állásinterjún, ha nem vagy extrovertált

A mai cikkünk alapvetően introvertáltaknak szól. Természetesen az extrovertáltak is tanulhatnak belőle. Főleg, ha interjúztatnak... Ha introvertáltként azt hiszed, hogy hátrányként indulsz az állásinterjún, akkor megnyugtatlak, hogy extrovertáltaknak is bőven van mire odafigyelniük – csak másra. :-)

A két fogalom hosszan és részletesen magyarázható, de azt gondolom, hogy az alapvető lényegi különbséget mindenki tudja, és te, mint jó Előremenekülő saját magadról már pontosan tudod, hogy melyik csoportba tartozol. Ha szeretnél több információhoz jutni a Jung-i alapokról, tájékozódj, a neten számos hiteles forrásból megtudhatod a lényeget.

A mi megközelítésünk most is az álláskereséshez és a profi állásinterjúzáshoz köthető. Mai írásunkban azt szeretnénk elérni, hogy introvertált olvasóként megértsd a személyiségedben rejlő erőt, lehetőségeket és ha eddig hátrányként tekintettél az introvertáltságodból eredő tulajdonságaidra, a cikk végére magabiztosabban, határozottabban lásd magadban a jót. :-)

Azért tartjuk fontosnak a témát (a szavazás alapján veletek együtt), mert az álláskeresőknek adott tanácsok jelentős része az „átlagos” emberhez szól. „Átlagos” ember azonban nincs. Mindannyian különbözünk személyiségjegyekben, motivációban, célokban, hozott és tanult kultúrában és még rengeteg dologban. Az „átlagnak” szóló gondolatokat tehát mindenkinek le kellene fordítania magának. A lefordítás azért hasznos, mert attól válik érthetővé és használhatóvá a tanács. Az extrovertált – introvertált különbözőségünk pedig az egyik legerősebb jellemző, ami sok mindent befolyásol a viselkedésünkben.   

Az introvertáltság

Introvertáltnak lenni nem rosszabb vagy jobb, mint extrovertáltnak, csak más. Mai rohanó, csillogó-villogó harsányságban pörgő világunkban, ahol a dinamizmus, a lendület a „menő”, tűnhet úgy, hogy – akár állásinterjún is – nyerőbbek az extrovertált emberek, hiszen a fenti jellemzők rájuk sokkal jobban igazak, mint az introvertált társaikra. A mai „információ-nasizós”, ide-oda kapkodó, könnyen, gyorsan változó világunkban tűnhet úgy, hogy az elmélyült gondolkodásra, a  megfontoltabb változásra, változtatásra, a csendre már semmi szükség. A leggyakrabban sugárzott ideál a sürgő-forgó, izgő-mozgó, 24 órában élő, folyton készenlétben levő, telefonáló, facebookozó, sokat fogyasztó, intenzív, önmagát bulikon vagy a munkahely „kihívásai közt” megélő emberről szól. Ezzel szemben aki nem ilyen, az valahogy más elbírálás alá esik olyan helyzetekben is, amikor pedig ez teljesen indokolatlan.     

De álljunk meg egy pillanatra, és ízlelgessük ezeket a gondolatokat (mégiscsak egy introvertált írja ezt a cikket! ;-)) Az, hogy valaki talán lassabbnak tűnik, elmélyültebb, csendesebb, többet él „belül”, mint „kívül” (azaz introvertált) NEM jelent egy csomó mindent. NEM jelenti azt, hogy nem friss, hogy nem értékes, hogy nem figyelemreméltó. Azt sem jelenti, hogy arrogáns, azt sem, hogy embergyűlölő és azt sem, hogy szerény vagy antiszociális, esetleg önbizalomhiánya volna. És éppen ebben rejlik az introvertáltak nehézsége, hiszen érezhetik úgy, hogy – az önérvényesítési nehézségeik miatt – kevesebb odafigyelést, elismerést kapnak, mint extrovertált társaik, ráadásul egy csomó helyzetben, témában félre is értik őket.

Hogyan viselkedjek az állásinterjún introvertáltként?

A helyes válasz: introvertáltként. :-) Drámaian más szerepet játszani nem lenne hosszútávú megoldás, mert nem hiteles. Nem érdemes sem önmagad, sem mást becsapni. A viselkedéshez egy dolgot érdemes megtanulnod: ami rögtön kettő. :-) Meg kell tudnod fogalmazni magadban az értékeidet. Mi az, amiben jó vagy? Mi az, ami igazi kuriózum benned? Milyen  képességeid vannak, amelyek kifejezetten az előnyeid, és ezek melyek jelenthetnek a munkáltató számára is előnyt. A második fontos dolog, hogy tudj erről beszélni is. Az állásinterjú az a terep, ahol nem elég gondolnod rá, tudnod magadról (és elfogadnod, sőt szeretned) ezeket a képességeidet, tudásodat, hanem át is kell adnod, meg is kell mutatnod, sőt, sokszor – introvertáltaknak talán a legutálatosabb rész jön – be is kell tudnod bizonyítani, hogy igaz az állításod. Ehhez tudatosan fel kell készülnöd, meg kell nyílnod és abban a biztos tudatban, hogy értékekről beszélsz, magabiztosan, határozottan „önérvényesítened” kell.

Játsszunk színházat!

Az önérvényesítéshez fel kell turbóznod minden olyan képességedet, amely hozzásegíthet a sikerhez. Nem bízhatsz abban, hogy a HR-es vagy a vezető felismeri, hogy te introvertált vagy, majd ezt felismerve megfontolja, hogy mit és hogyan kérdezzen, hogyan értelmezze az általad elmondottakat. Ne bízz ebben. Magadnak kell írányítanod a saját sorsod.  Jól kell kommunikálnod, szerepelned kell, ki kell lépned a komfort-zónádból, és azt kell fókuszban tartanod, hogy ki kell tenned az asztalra, amid van, mert ami benn marad, az adott szituációban láthatatlan marad. Ehhez sok gyakorlás szükséges, öntudatosság és céltudatosság is. Az állásinterjún a kiválasztásban résztvevők az alapján fognak döntést hozni, amit látnak belőled. Azt fogják látni, amit megmutatsz. Ez pedig a te felelősséged. Ez nem azt jelenti, hogy próbálj meg úgy viselkedni, ami egyáltalán nem te vagy. Azt viszont jelenti, hogy a saját személyiségedhez, képességeidhez, motivációdhoz mérten tegyél meg mindent a sikered érdekében.  (Rengeteg példát lehetne sorolni olyan emberekről, akik introvertáltként lettek nagyon sikeresek. Gondoltad volna, hogy Abraham Lincoln, Christina Aguilera, Harrison Ford, Audrey Hepburn, Gwyneth Paltrow, Michael Jordan, Bill Gates, Warren Buffett, Albert Einstein, Mahatma Gandhi is introvertált volt?)      
A sikeres interjú szereplés – introvertáltként - tehát nem könnyű, de szívesen segítünk, fordulj hozzánk bizalommal!

Ne játsszunk színházat!

Vicces ez a lány – gondolhatod most magadban, de nem, nem fogok ellentmondásba keveredni. Azt szeretném elérni, hogy figyelj oda arra, hogy meg kell találnod a határt. Introvertáltként érezheted szerepjátszásnak, ha a tőled szokatlan működésmódot alkalmazod. De nem eshetsz túlzásokba. A túlzott „maszkolás”, a rájátszás balul is elsülhet, a túlfújt lufi kipukkad. Ahhoz, hogy a határokat jól megtaláld, szükséged van egy nagyfokú önismeretre, tisztában kell lenned az értékeiddel és – álláskeresési szempontból most jön a legfontosabb – tudnod kell, mi áll jól. Milyen szakmában tudod kibontakoztatni magad, mely közeg lesz az, amelyben hosszútávon a leghatékonyabban tudsz működni. Ha nem a helyedre kerülsz, ha a munkakörülmények, az elvárásrendszer túl gyorsan kifáraszt, szinte lehetetlen, hogy hosszútávon sikeres legyél. Érdemes átgondolnod, hogy a vágyaid, céljaid hol valósíthatóak meg leginkább. Tudom, hogy a kényszer nagy úr, örülsz, ha felvesznek egy munkahelyre, de azt már nem választhatod meg, hogy „open-office”-ban végezd a munkád vagy egy kisebb létszámú csapat tagjaként, csendesebb irodában. Azt viszont már tudod „irányítani”, hogy körvonalazd, milyen az ideális munkahely számodra, és megtegyél érte mindent, hogy meg is szerezd.

Előny – hátrány

Ha már elengedted azt a gondolatot, hogy állásinterjús helyzetben csak azok a nyerőek, akik lyukat beszélnek az interjúztatók hasába, akik vicces fiúk/lányok és szórják magukat, ha kell, ha nem, akkor nézzük meg, hogy te mire építhesz. Általában az introvertált ember csendes, elmélyült, erős, nyugodt, ésszerű, békés, megbízható, megfontolt, érzékeny, érzelmes, intuitív, szemlélődő, megfigyelő, jó hallgatóság, rendszerező, elemző, biztonság-kereső, higgadt, óvatos, nagy önfegyelemmel bír, alapos, mérlegelő, lojális, stb.

Bőven lehetne sorolni a jobbnál jobb tulajdonságokat… egészen addig, amíg ki nem derül, hogy ezek nem is annyira értékesek. Mert mikor válnak ezek értékké? Gondold át: a fenti felsoroláshoz mit szól az a munkáltató, aki például a Statisztikai Hivatalba keres egy elkötelezett elemző kollégát, és mit szól hozzá egy rendezvényszervező cég ügyvezetője, aki éjszakai rendezvények szervezését akarja rábízni…

Mi tehát az előny? Ha megtalálod azt a munkáltatót, akinek a fenti értékek megvásárlása szükséges a profitorientált működéséhez. Ennyire egyszerű. :-)

S hogy mi tud az introvertáltak nagy ütőkártyája lenni egy állásinterjún? Amire minden munkáltató vágyik, - ha kimondja, ha nem? Megtudhatod a következő cikkünkből, amely a Donald-rágó effektusról fog szólni – személyiség típustól függetlenül! :-)

Könyvajánló: Ha érdekel az introvertáltságról egy érdekes, értékes olvasmány, ne hagyd ki Susan Cain: Csend című könyvét!

A cikk végén pedig lehull a lepel egy titkunkról is: érintettként szeretnénk kiemelkedő figyelmet fordítani az introvertáltakra. A Facebookon létrehoztunk egy közösségi profilt, ahol a népesség harmadát képviselő introvertáltak megoszthatják egymással érzéseiket, gondolataikat, tapasztalataikat, kérdéseiket. Mi örülnénk, ha ott is találkozhatnák veletek. Bár egyelőre csak a kezdeti lépéseket tettük meg, tehát nagyon induló csoportról van szó, légy az elsők között! Csatlakozz: kattints ide.

Hírlevelünkből minden szerdán olyan állásinterjúzással kapcsolatos tartalomhoz juthatsz, amelyet a blogon nem találsz meg. Iratkozz fel itt, légy versenyelőnyben! Ráadásul hírlevélolvasóinknak karácsonyi meglepetést is tartogatunk. ;-)

Tartalomjegyzék

Címkék

Nekünk fontosak:

Összes látogatónk a hónapban: 2908
Összes látogatónk eddig: 367232