Menekülj előre!

Személyre szabott megoldások útkeresőknek, gyógyulni vágyóknak.

Karácsonyi utalvány - hal helyett a háló

[email protected]

Stresszes állásinterjú - volt, nincs!

Az állásinterjúról mi jut először eszedbe? A szabad, felhőtlen kommunikáció? Az érzés, hogy könnyed vagy, a képességeidet és a tudásodat akadálymentesen meg tudod mutatni? Ha igen, ne olvasd tovább a bejegyzésemet. Ha viszont egybe ugrik a gyomrod, elszorul a torkod és az első gondolatod és érzésed a stressz, akkor ezt a bejegyzést neked írtam.

Természetes

A stressz az evolúció során belénk ivódott reakció, amelyet az életösztön generál. A testünkben zajló kémiai folyamatról most nem értekeznék (pedig tudnék ;-)), de arról már biztosan hallottál, hogy létezik pozitív (azaz eustressz) és negatív stressz (vagy másképpen: distressz). A stressz akkor pozitív, ha örömöt, kellemes élményt jelent, inspirál és segíti az önkifejezésedet. Ha a tehetetlenség érzését fokozza benned, frusztrálttá, kimerültté tesz, azt nevezzük distressznek. Ez meggátol abban, hogy kihozd magadból a maximumot, néha leblokkol, néha összezavar és semmiképpen nem segít. Mivel sok álláskeresőt érint a probléma, hiszen az állásinterjú önmagában egy stresszes helyzet, megoldási javaslattal szeretnék előállni. :-)

 

Kezeld

A stressz nagy úr, ha szabad folyást engedünk neki, elhatalmasodik és átveszi az irányítást. Márpedig állásinterjún ezt nem engedheted meg magadnak, így talán a legnehezebb feladat vár rád, kezelned kell. Végtelenül egyszerűnek hangzik, de annál nehezebb megvalósítani. Az állásinterjún kiemelkedő teljesítményt kell nyújtanod, ezer dologra kell figyelned, és még ez is... A stresszinterjúról szóló bejegyzéseimben (olvasd el itt és itt) már adtam néhány tanácsot, miként lehet a stresszen úrrá lenni, most azonban egy - ott nem említett – technikára szeretném felhívni a figyelmedet.

Ha megnézed a videót és sokat gyakorolsz, egészen biztosan csökkenteni tudod a stresszt, tudatosan. Akár állásinterjú előtt is, vagy más, számodra fontos szituációban. Hajrá! :-)

(A videó angolul van, de beállítható a magyar felirat.)

 

Csak szert ne!

A stresszoldásnak számtalan formája létezik, keresd meg a személyiségedhez illőt. A lényeg, hogy találj olyan technikát, ami azonnali, gyors segítségedre lehet. Egy dologtól óvva intelek! Bármennyire is feszítő legyen a stressz, tűnjön bármilyen elviselhetetlennek a feszültség, ezt a problémát ne gyógyszerrel oldd meg! A feszültségoldásra szánt felesről nem is szólva. Ha most somolyogsz, mert azt gondolod, hogy ilyen még nem fordult elő a világegyetemben, akkor elárulom, hogy nekem már volt négyszemközti beszélgetésem egy jelölttel, interjú után... Nem volt részeg, nem volt bódult, de azonnal kiszúrtam, hogy ivott. (Van ehhez kifinomult orrom. :-)) Nem lett "ügy" a dologból, de felvételt sem nyert az illető. Az alkoholon túl a nyugtató szerek pedig lehetnek rád olyan hatással, amely befolyásolja a teljesítményedet, úgyhogy inkább azt is mellőzd. Válassz a számtalan módszer közül, a lényeg, hogy kezeld a stresszt, minél természetesebb módon. 

 

Ugye azt már mondanom sem kell, hogy a legjobb stresszoldás az előre menekülés? ;-) Ha felkészült vagy, tudatos és sokat gyakorolsz, az interjús helyzet már nem okoz kezelhetetlen stresszt. De vigyázz! Ha az interjúzásba belefásultál, kiégtél és már semmi nem izgat... akkor olvasd el a következő bejegyzésemet is, mert erről fog szólni! :-)

Kipróbálod a videóban láttotakat? Van más megoldásod? A hozzászólás rovatba írd, örömmel olvassuk! :-)

Tartalomjegyzék

Címkék