Menekülj előre!

Személyre szabott megoldások útkeresőknek, gyógyulni vágyóknak.

Karácsonyi utalvány - hal helyett a háló

[email protected]

Cresume - amit még a Google sem ismer

Az előző bejegyzésekből megismerhetted a „visume” minden előnyét és hátrányát (olvasd el itt, és itt is, ha lemaradtál). Most a kreativitás útján továbbhaladva bemutatom neked, hogy milyen önéletrajzot hozhatsz létre pillanatok alatt, ha ügyes, kreatív és haladó szemléletű vagy. De hogy ne legyen olyan idilli (ám legyen annál realistább) a kép, a hátrányokra is felhívom a figyelmedet.

(Mindenesetre a témáról annyira inspiráló volt még írni is, hogy - kreativitásomat fitogtatandó -, megalkottam egy új szót - a "visume" után szabadon. :-) Remélem, a bejegyzés nálad is megmozgatja a kreatív energiákat! ;-))

 

Siker? Sztorik

 

Ha az internetre hagyatkozol, megannyi sztorit olvashatsz arról, hogy elszánt és valóban kreatív (vagy csak merész?) álláskeresők milyen megoldásokhoz folyamodtak azért, hogy minél hamarabb álláshoz jussanak. Olvashattál teherautó ponyvájára nyomtatott önéletrajzról, amely teherautóval a cégek parkolójába állt be az elszánt álláskereső – de lehet, hogy azt már nem olvastad, hogy hány cég parkolójából küldték el, mert „zavarta a kilátást”. Olvashattál moziposzter-szerű, kiplakátolt önéletrajzokról, vagy a minden pénzét óriás plakát-önéletrajzba fektető fiatalról. Ezek nagyon jó sztorik, biztos vagyok benne, hogy hírnév-szerzésre tökéletesek és abban is, hogy többnyire sikersztorik válnak belőle. De az sem véletlen, hogy ezek a sikersztorik egyelőre még külföldiek, itthon még várat magára a kreativitás ilyen fokú előretörése. A mai bejegyzéssel segítünk ezen. ;-)

 

Óvatosan

Itthon szépen lassan haladunk a „szokatlan megoldások” útján, de a tömegből való kitűnni vágyás véleményem szerint mindenképpen gyorsítja ezt a folyamatot. Még a QR kód használata sem terjed rohamosan az önéletrajzokon (olvass róla itt), de biztosan idő kérdése, és a végén még unalmas is lesz. :-) Így – a munkáltatók nem teljes körű nyitottsága miatt – mindenképpen óvatosságra hívom fel a figyelmedet. Az önéletrajzban való „önkifejezésnek” ugyanolyan kultúrája van (vagy kéne, hogy legyen), mint az interjúzásnak (erről is itt olvashatsz). Mint ahogyan nem célszerű talpig piercingben interjúra menni a honvédséghez vagy rendőrséghez, úgy az is nagyon valószínű, hogy ezek a munkáltatók semmiféle kreativitásra nem lesznek nyitottak. Náluk haladóbb szemléletű vállalatoknál is előfordulhat, hogy bizonyos pozíciókra való kereséskor felszalad a HR-es szemöldöke, ha pink papírra  vagy ferdén nyomtatott önéletrajzot küldesz be. Gondold át, és az alábbi lehetőségekkel akkor élj, ha a leendő munkáltatód valóban nyitott az ilyen jellegű pályázati anyagra. Áthidaló megoldásomat a bejegyzés végén olvashatod. :-)

 

Net CV

 

A hazai oldalakon meglehetősen (jobbnál jobb és rosszabbnál rosszabb :-)) sablonokat találsz, ezeket nem nevezném kreatívnak, sokkal inkább hasznosnak. A külföldi honlapok azonban meglehetősen széles skálán kínálják a lehetőségeket, nézz meg néhányat:

Az egyik legnépszerűbb honlap a http://www.re.vu, ahol rövid regisztráció után, ingyenesen hozhatod létre az önéletrajzodat, akár már korábban, egyéb közösségi médiában elkészített profilod alapján is. Hasonlóan látványos önéletrajzot készíthetsz a http://www.vizify.com oldalon is, itt is ingyenesen. A http://www.vizualize.me és a http://www.resumup.com elképesztően kreatív, itthoni kultúrába már alig-alig beilleszthető. Az előző nem csak önéletrajzot, hanem egész karrier-tervet is készít számodra (az önéletrajzba illeszthetően), ilyen terve még a munkáltatóknak sincs. :-) Az utóbbi pedig akár pólóra nyomtatott verzióban is elkészíti (nem ingyen) az önéletrajzot, aminek nem sok értelmét látom, mert a „felhasználási módja” nem tisztázott. :-) (Mondjuk azt azért el tudom képzelni, hogy pl. kerékpározás közben hordva elég jó hirdető felületet jelent, csak legyen, aki elolvassa.) Legyünk büszkék (és használjuk) a http://www.prezi.com/presume oldalon elérhető verziót, nekem nagyon tetszik. Nem „kiütősen” kreatív, átlátható, a hagyományos önéletrajz időrendiségét követő prezentációt készíthetsz magadról. Ha „csak” meglepő és papír alapú önéletrajzot szeretnél, nézd meg a http://www.thewholeorange.com weblapot is.

 

Na de mielőtt...

Még akkor is, ha végtelenül kreatív munkahelyre pályázol (reklámügynökséghez, grafikus, dizájner pozíciókra, stb.) fogadj el néhány tanácsot tőlem:

  • Kreatív munkahelyeken is vannak hagyományosabb munkakörök, tájékozódj és mérd fel jól, hogy mennyire legyél „más”. (Könyvelőként vagy bérszámfejtőként nem biztos, hogy az az előny, ha kreatív vagy, a pontosság, precizitás annál inkább.)
  • A kreativitás bemutatására nagyon jó lehetőség az önéletrajz, de a formán kívül fektess nagy hangsúlyt a tartalomra is, mert hiába szép színes egy lufi, attól az még nagyot pukkanhat... Sőt, minél „színesebb-szagosabb” az önéletrajzod, annál jobban odafigyelnek a tartalomra is, mert magasra teszed a mércét.
  • Csak és kizárólag „nagyon menő” önéletrajzzal készülni szerintem hibaaz álláskeresésedet alapozd inkább egy nagyon profi, de hagyományos önéletrajzra. (Erről olvashatsz ide kattintva, és nem mellesleg generálhatsz egyet a http://www.jobshop.hu oldalon is. :-))
  • Az önéletrajz (hagyományos vagy kreatív) nagyon jó belépő lehet egy munkahelyre, de legyél biztos abban, hogy az interjún is megállod majd a helyed. Hiába fektettél időt, energiát, pénzt a pályázati anyagodba, ha utána elvérzel az interjún. (Tájékozódj a lehetőségeidről itt, mert szerencsére vannak. :-)) Sokszor említettem már, itt is igaz: a hitelesség nagyon fontos.
  • Attól, hogy látszólag „eladja magát” a pályázati anyagod, még ne légy nyugodt afelől, hogy univerzális is. Az ilyen típusú önéletrajznál is fontos, hogy cégre, munkakörre szabott legyen, mert a szórólap-szerűség sokat elvesz a sikeréből. (Erről is írtam már, itt elolvashatod.)

 

A fenti honlap-ajánlásokat inkább csak „csemegének” szántam, ha rákeresel, számtalan lehetőség közül választhatsz. Megfontolt és józan kreativitást kívánok! :-)

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, nyomd meg a "tetszik" gombot! Köszi :-)

                                               

 

Tartalomjegyzék

Címkék

Nekünk fontosak:

Összes látogatónk a hónapban: 2073
Összes látogatónk eddig: 366397