Menekülj előre!

Személyre szabott megoldások útkeresőknek, gyógyulni vágyóknak.

Karácsonyi utalvány - hal helyett a háló

[email protected]

Visume 1. rész

Ha fogalmad sincs, hogy mi az a „visume”, akkor hamarosan a homlokodra fogsz csapni, mert már biztosan hallottál róla, de ez a kifejezés itthon még nem terjedt el (talán nem is nagy baj, ha nem is fog. :-)). Ez egy nem teljesen új keletű, de újszerű önéletrajz forma, amely Magyarországon ugyan még nem hódított teret, de talán ebben is felzárkózunk majd.


Mottó: „Vallj színt – rivallják. Szivárvány – suttogom.” Fodor Ákos

 

Talán már tudod: a video resume-ről, azaz a videó önéletrajzról lesz szó. (Jó, ha ismered a "visume" kifejezést, ha külföldi honlapokon is szoktál tájékozódni.)

A magam részéről nagy örömmel üdvözlöm ezt az új önéletrajz formát, de azt gondolom, hogy a hagyományos pályázati anyagok helyét nem fogja átvenni. A dolognak vannak előnyei és hátrányai, most csokorba gyűjtöm neked ezeket. A végén pedig döntsd el magad, hogy maradsz-e a hagyományos (de állati profi! :-)) önéletrajznál (olvass róla itt) vagy belevágsz és néhány hét múlva már rendelkezel saját videó önéletrajzzal. A bejegyzés végén pedig megtudhatod, hogy a kreativitáson túl – szerintem – mi az egyik legnyerőbb tartalom, amely mondanivalóért érdemes videó önéletrajzot készíteni. :-)

 

A visume

A videó önéletrajz kétféle lehet, helyettesítheti az önéletrajzot, illetve kiegészítheti. A videó önéletrajzot el lehet készíteni profin, még látványosabban, mint egy hagyományos, írott önéletrajzot, és még annál is látványosabban el lehet rontani és rövid úton elérni, hogy szóba se álljanak velünk.

helyettesítő „visume” nem más, mint a kamerával felvett, fejből elmondott (rosszabb esetben felolvasott) önéletrajz, amely kiegészül a motivációs levél tartalmával. Ennek sok értelmét nem látom, mert egyrészt hosszú, másrészt HR-esként nehezen képzelem el az ilyen videó önéletrajzok szelektálását. (Főként, ha már az írott önéletrajz el is marad.)

Hogy lásd, értsd, miről is beszélek, Íme egy példa egy nem túl profi helyettesítő videó önéletrajzra: kattints ide

Most nézd meg ezt (katt ide) és fogalmazd meg magadban, hogy mennyire tartod professzionálisnak.

Ő már kicsit profibb: nézd meg itt

És íme egy tökéletes, ráadásul magyar példa, le a kalappal, remek munka: láss csodát

 

kiegészítő videó önéletrajz - rövidsége ellenére - még több lehetőséget hordoz magában. A profi önéletrajzon túl a jelölt elkészít (ideális esetben elkészíttet) egy videót, amely az önéletrajzhoz képest plusz információval szolgál róla és a képességeiről, motivációiról és céljairól. Tehát nem ismétli el az önéletrajz tartalmát, hanem kiegészíti valami olyannal, ami az önéletrajz keretein túlmutat, értékesebbé, kreatívabbá téve a pályázati anyagot. A magam részéről ezt ajánlom.

Hogy a végén összeálljon a fejedben a kép a jó és a rossz videó önéletrajzokról, most következzék egy kreatívnak mondható, de nem túl profi videó önéletrajz: nézd meg itt

Itt pedig egy profi, önéletrajzot kiegészítő, kreativitásról szóló videó. Hosszú, de biztos vagyok benne, hogy az illető már talált állást :-) Feltéve, ha személyesen is jó benyomást tudott tenni, hiszen önmagát nem mutatta meg: kattints most

Azt hiszem, hogy a hosszúsága és mondanivalója miatt ez jó példa lehet: még tart a kíváncsiságod?

A fenti videókat megnézve valószínűleg már a te fejedben is összeállt a kép, hogy mi lehet az értelme egy videó önéletrajznak.

Hogy HR szakmai szempontból miben rejlenek az előnyei és a buktatói, az kiderül a következő bejegyzésemből.

                              

 

Tartalomjegyzék

Címkék

Nekünk fontosak:

Összes látogatónk a hónapban: 2025
Összes látogatónk eddig: 366349