Menekülj előre!

Személyre szabott megoldások útkeresőknek, gyógyulni vágyóknak.

Karácsonyi utalvány - hal helyett a háló

[email protected]

Nézd meg, hol is dolgoznál: a szervezeti kultúra (2)

Ha az előző bejegyzésben leírtakat végiggondolod  és szeretnél kicsit többet érteni a  szervezeti kultúráról, akkor a megismeréséhez ajánlok néhány kérdést, szempontot. Ezek mentén elindulva egyszerűbben és gyorsabban tanulhatod meg, hol is vagy, hova is pályázol tulajdonképpen. (A lista közel sem teljes, de biztos vagyok benne, hogy kezdetnek több is, mint elegendő lesz számodra. Tudom, hogy a válaszok megtalálása nehéz és hosszú időt vehet igénybe, tehát pályázóként elsőre kilátástalannak tűnhet. Viszont ha találsz a listában pár kérdést, ami segít dönteni és jól pályázni, már elértem a célom. Ne feledd azonban, hogy a válaszok, tanultak értelmezéséhez  jó, ha van segítséged.)

Az alábbi szempontokat használhatod az interjún is, amikor lehetőséged van kérdezni.

  • Mit találsz a neten a cégről?
  • Milyen hírekben szerepel, mit és hogyan írnak róla? A cég vezetői hogyan nyilatkoznak? Hogyan, mivel jelenik meg a cég közösségi oldalakon?
  • Mit támogat a cég a társadalomban, mi "mellé áll oda"?
  • Milyen a cég honlapja? Milyen a szerkezete, tartalma, kinézete, mennyire friss a tartalom, hogyan szólnak a vevőkhöz/ügyfelekhez?
  • Milyenek a vezetők? Mi a végzettségük, mióta vannak a vállalatnál, milyen karrier utat jártak be? Milyen a vezetők, felső vezetők imázsa, megítélése? Milyen a viszony a vezetők és a munkavállalók között?
  • Milyen hangsúly van a státusz szimbólumokon és mik azok? (Titulus, iroda(ház), autó, testületi tagság, szervezet mérete, stb.)
  • Milyen a jellemző vezetési filozófia és stílus? Hogyan készítenek elő és hoznak döntéseket? Egyéni vagy csapatmunka inkább a jellemző? Milyen és mennyire átlátható a motivációs, jutalmazási, előléptetési rendszer? Hogyan ismerik el a jó teljesítményt és hogyan javítanak a kevésbé jón? Egyáltalán mi minősül jó teljesítménynek? Mennyire elfogadott a hibázás lehetősége és abból hogyan tanulnak?
  • Hogyan néz ki a szervezeti ábra? Milyen üzleti, funkcionális szervezetek vannak? Mennyire tagolt a szervezet? Milyen a jellemző szervezeti méret? A formális vagy az informális vezetőkre figyelnek inkább?
  • Mennyire jellemzőek, milyen gyakoriak illetve mélyek a változások a szervezetben?
  • Milyen fő írott szabályok léteznek? 
  • Milyen nyelven beszélnek a szervezetben? Mennyire értik ezt a nyelvet egyformán a dolgozók? Milyen a kommunikáció jellege, minősége, jellemző iránya? Mennyire különbözik a külső és a belső kommunikáció? Milyen lehetőségek vannak a tájékozódásra és azok hogyan hozzáférhetőek, milyen minőségűek? 
  • Milyen közös ünnepek, rendezvények vannak?
  • Mi a jellemző öltözködési mód? Mi a jellemző munkaidő, hogyan lehet szabadságra menni, milyen a viszony a táppénzesekhez, kismamákhoz, bejárókhoz, otthoni munkavégzőkhöz, stb.
  • Milyen a fizikai munkakörnyezet? Milyen az irodák, munkahelyek jellege, kialakítása, megközelíthetősége, minősége, felszereltsége? Hogyan érvényesül a munkavédelem, egészségvédelem, környezet védelem?
  • Milyen a munkavállalók nemzetiségi, szakmai, életkori, nemi összetétele? Hogyan viszonyulnak egymáshoz a munkavállalók, milyen a belső együttműködés, csapatszellem, önállóság, felelősségvállalás? Milyen az egyes szervezetekben vagy különböző helyszíneken dolgozók egymáshoz való viszonya?
  • Milyen mértékű a fluktuáció?
  • Mire büszkék a dolgozók?
  • Milyen az érzékelhető légkör, beszédstílus, mit tükröz az emberek viselkedése? Milyen a HR-es felkészültsége, kommunikációja, hozzáállása?

Összefoglalva tehát: a szervezeti kultúra fontos része a vállalati életnek. A kultúra ismerete hasznos mind a jelentkezés/kiválasztás, mind az esetleges próbaidő alatt, mind pedig a munkavégzés során. A kultúra megismerhető, de ez részben tudatos odafigyelést, részben személyes tapasztalást, részben pedig közös értelmezést igényel.   

A szervezeti kultúrával kapcsolatos további információkhoz keress rá bátran pl. az alábbi szavakra:

szervezeti kultúra, Deal and Kennedy, Charles Handy, Kim Cameron, Robert Quinn,  Robert A. Cooke, Roger Harrison, macsó kultúra, folyamat kultúra, hatalom kultúra, szerep kultúra, feladat kultúra, klán kultúra, adhokrácia, konstruktív kultúra, passzív/defenzív kultúra, stb. )

Angolul jól tudóknak:

Organisational culture, corporate culture

Deal and Kennedy, Work-hard, play-hard culture, Tough-guy macho culture, Process culture, Bet-the-company culture

Charles Handy, Power Culture, Role Culture, Task Culture, Person Culture,

Kim Cameron and Robert Quinn, Clan culture, Adhocracy culture, Market culture, Hierarchy culture

Robert A. Cooke, Constructive cultures,Passive/defensive cultures, Aggressive/defensive cultures

 

Tartalomjegyzék

Címkék