Menekülj előre!

Személyre szabott megoldások útkeresőknek, gyógyulni vágyóknak.

Karácsonyi utalvány - hal helyett a háló

[email protected]

A szakmai gyakorlatról

Egy kedves olvasóm kérését teljesítem most azzal, hogy a szakmai gyakorlatról, annak fontosságáról írok néhány gondolatot. Talán nem is tudod, hogy milyen nagyszerű lehetőségek rejlenek a jól megválasztott, értelmesen ledolgozott szakmai gyakorlatban. Bízom benne, hogy az alábbiak hozzásegítenek a lehetőségeid felismeréséhez.

A szakmai gyakorlat

Szakmai gyakorlaton való részvételt egyes felsőoktatási intézményben kötelezően előírnak, máshol nincs ilyen elvárás. (Ez utóbbit nagy hibának tartom, a későbbiekből kiderül, hogy miért.) A szakmai gyakorlati idő néhány hétről, de akár hónapokról is szólhat. A tapasztalatom az, hogy minél hosszabb (és minél tartalmasabb!), annál nagyobb esélyed van később az álláskeresésben, és „élesben”, a munka világában.

Ha rajtam múlna, biztos, hogy minden főiskolán, egyetemen kötelezővé tenném, és az időtartamát is minél hosszabbra szabnám, mert kivétel nélkül minden felsőoktatási intézményben az elméleti oktatáson van a hangsúly. Tonnányi elméleti ismeretanyaggal a fejedben hagyod majd el a főiskolát, egyetemet, miközben a munka világában annak csak csekély százalékát használod majd. Ha azonban álláskereséskor már az önéletrajzodnak is lehet szakmai tapasztalatokról szóló része, sokkal nagyobb eséllyel maradsz benne az előszűrt önéletrajzok kupacában. De nem ez az egyetlen előnye. (Tudom, közületek sokan dolgoznak az egyetemi évek alatt is, különböző munkakörökben. A „munkahely”, mint kategória ismerete fontos és hasznos. Amiről viszont most én írok, az a szakmai gyakorlat, azaz olyan munkahely, amely a jövőd szempontjából felkészülésnek tekinthető.)

A szakmai gyakorlati helyre való jelentkezésedkor érdemes átgondolni az alábbiakat:

  • Válassz olyan szakmai gyakorlati helyet, ahol a tanulmányaidhoz, leendő szakmádhoz és jövőbeni céljaidhoz legjobban illeszkedő tapasztalatokat szerezheted. Ne érd be azzal, hogy akármilyen cégnél aláírják neked a papírodat, sokat veszíthetsz.
  • A jelentkezésednél légy körültekintő, felkészült. Legyen profi önéletrajzod, motivációs leveled és ismereted arról, hogy mi várhat rád a kiválasztási folyamatban. (Talán újdonság lehet számodra, hogy a legtöbb helyen az „éles” kiválasztási folyamathoz hasonlón vesznek részt a szakmai gyakorlatra jelentkezők is. Ha kisebb céghez jelentkezel, akkor is számíts legalább egy interjúhoz hasonló ismerkedést, kiválasztást segítő elbeszélgetésre. A blog korábbi bejegyzései nagy segítségedre lehetnek a felkészülésben.)

Egy jól megválasztott szakmai gyakorlati helyen több előnyre is szert tehetsz:

  • Ez az első alkalom, hogy az iskolapadból - immár felnőttként -, bepillanthass a munka világába. Ez az első és igazi alkalom arra, hogy megtapasztald, mekkora különbség van a tankönyvek idealizált világa és a való világ között.
  • Meggyőződésem, hogy a szakmai gyakorlaton való részvétel általában egy új nézőpontot hoz a diákok életébe. Ha jól sikerül az „ízelítő”, sokkal nyitottabban, tudatosabban vágsz majd bele a felnőtt életbe, eltűnhet a szorongás, az ismeretlentől való félelem. Ez nagyban megkönnyítheti az életedet a későbbiekben.
  • A szakmai gyakorlat egy remek lehetőség, hogy lazábban, gondtalanabbul vegyél részt a munka világában. Hogy a tét mekkora, az azon múlik, hogy mennyire élsz a szakmai gyakorlat adta lehetőségekkel. Óvnálak attól a szemlélettől, hogy a szakmai gyakorlat egy klassz időszak, hiszen nem kell iskolába járni és remekül ellébecolhatja az ember az időt. Valóban vannak helyek, ahol örömmel aláírják a részvételed igazoló papírokat, akár akkor is, ha meg sem jelentél. De ez kinek jó? Annak a diáknak biztosan nem, aki pontosan tudja, érti a szakmai gyakorlat adta lehetőségeket. És tud is vele élni. 

A szakmai gyakorlaton való részvétellel – jól hangsúlyozva ezt az önéletrajzodban is -, kitörhetsz abból a kelepcéből, amit a tapasztalatlanság jelent. Kezdő leszel, tapasztalattal. Ez azért jól hangzik, nem? :-)

Hogy milyen lehetőségek rejlenek a szakmai gyakorlatban?

  • Kipróbálhatod magad, hogy megtudd, milyen munkaerő vagy. Ez akár egy önismereti folyamat is lehet, hiszen ilyen szerepben még nem voltál. Figyeld magad, most jó lehetőséged adódik arra, hogy tudd, miben kell fejlődnöd. Mire a nagybetűs Életbe ki kell lépned, már ki is pipálhatsz egy (vagy több) nehézséget.
  • Nem csak magadról, hanem a tudásszintedről is kaphatsz visszajelzést. A diákok egy része ilyenkor döbben rá, hogy a kínkeservvel megtanult elméleti tudásanyagot bizony sok gyakorlati tudással, tapasztalattal kell kiegészíteni ahhoz, hogy később megalapozott legyen a szakmai magabiztossága. Ugyanakkor lendületet is adhat a további tanulmányokhoz, ha látod, hogy milyen nagy hasznát veszed majd a későbbiekben is.
  • Nem csak a tudásszintedről, hanem a tudásod, érdeklődésed „szélességéről” is kaphatsz képet. Mivel a tanultak egy, a felsőoktatási intézményed által meghatározott szemléletet tükröznek, a valós életben érhetnek kellemes meglepetések. Talán olyan területre is rátalálsz, amely nem volt a tananyagban, nem tudtad, hogy az érdekel, azzal is érdemes foglalkoznod.
  • A szakmai gyakorlat a legnagyszerűbb lehetőség arra, hogy megmutasd magad munkaerőként egy vállalatnak, egy vezetőnek, aki később a munkáltatód is lehet. A szakmai gyakorlaton nyújtott teljesítményed kiváló lehetőség arra, hogy remek munkavállalót találjanak, akár kiválasztási folyamat nélkül. Egy jó munkáltató gyakran él ezzel a lehetőséggel.

 

Ahhoz azonban, hogy ezeket az előnyöket megtapasztald, sok dologra kell figyelned:

  • Sok múlik a hozzáállásodon. Az a minimum, hogy megjelensz a szakmai gyakorlatodon és nem csak az aláírásért ugrasz be... (Titkon abban reménykedem, hogy ma már nincs olyan munkáltató, aki könnyen kiad ilyen aláírásokat. Naiv lennék? :-))
  • A nyitottságod, a munkához való viszonyulásod meghatározhatja, hogy a csapat, akikkel dolgozol, mennyire vesz komolyan. Ez elsősorban rajtad múlik. Ha naphosszat internetezni szeretnél és lapítasz az asztal mögött, hogy nehogy észrevegyenek, és megtaláljanak valami munkával, akkor a szakmai gyakorlat semmilyen előnyt nem hoz neked, és az is valószínű, hogy még nem ismerted fel, hogy a kezedben van az életed irányítása és magadnak kell tenned azért, hogy később könnyebb legyen, te magad pedig sikeresebb.
  • A szakmai gyakorlatosok legfőbb erénye a proaktivitás. Ez azt jelenti, hogy elémész a dolgoknak, friss, fiatalos lendülettel, örömmel jelentkezel minden olyan munkáért, ami csak elérhető az adott munkahelyen. Vannak olyan munkahelyek, ahol a munkatársak nem elég nyitottak, vagy túl elfoglaltak ahhoz, hogy időt, energiát szánjanak olyan valakire, akit nem tekintenek „teljes értékű munkatársnak”, akiről azt feltételezik, hogy még nem elég jártas a szakmában és aki ráadásul néhány hétnél, hónapnál tovább úgysem marad a cégnél. Ha ilyen fogadtatásban van részed (nem ritka, sajnos), és elfogadod, hogy a kollégák fittyet hánynak arra, hogy az egész napot a büfében töltöd, vagy pasziánszozol, akkor magadat fosztod meg egy nagy lehetőségtől. Légy hát proaktív, mutasd meg, hogy rád lehet bízni dolgokat és ne hagyd, hogy mellőzött légy. Jelezd, hogy dolgozni szeretnél, a tettrekészség látványa legtöbbször másokat is lendületbe hoz.
  • A nyitottságod azt is jelenti, hogy semmilyen pitiánernek tűnő munka nem derogál. Most van a nagy lehetőséged arra, hogy megtanuld a szakmádnak azon mozzanatait, amit biztos, hogy az iskolában nem tanítanak. Ha évek múlva - az első munkanapodon - már teljes értékű munkavállalóként és nem a klasszikus értelemben vett pályakezdőként debütálsz, meglásd, hálát fogsz érezni magadnak azért, hogy korábban megtanultál fénymásolni, borítékolni, és egyáltalán irodai vagy munkahelyi környezetben tájékozódni.
  • Higgy abban, hogy ha a kevesebb agymunkát jelentő feladatokat lelkesen és jól végezted el, akkor a kollégák, a vezetőd egyre komolyabb, felelősségteljesebb feladatokat bíz majd rád. Fogadd el a kezdeti bizalmatlanságukat, és igyekezz meggyőzni őket, hogy számíthatnak rád. A bizalmatlanság csak annak a ténynek szól általában, hogy a szakmai gyakorlatos által elvégzett munkáért is nekik kell vállalni a felelősséget. Légy ennek tudatában, és hozd ki magadból a legtöbbet.

Ha a fentieket komolyan veszed és megbízható, potenciális munkaerőként ismernek meg, nagy esélyed van arra, hogy továbbfoglalkoztassanak. Sok sikert kívánok neked, és légy büszke magadra, hogy már ilyen „korán” előremenekülsz. :-)

Ha kérdésed van, mindenképp jelezd és természetesen örömmel fogadom a téma-javaslatokat is, amiről szívesen olvasnátok.

Tartalomjegyzék

Címkék

Nekünk fontosak:

Összes látogatónk a hónapban: 2450
Összes látogatónk eddig: 366774