Menekülj előre!

Személyre szabott megoldások útkeresőknek, gyógyulni vágyóknak.

Karácsonyi utalvány - hal helyett a háló

[email protected]

"Éjjen" a QR-kód!

Mottó: „... megkérdeztem, mit csinál. - Ó, csak vágyakozom - felelte. - És mi után vágyakozol? - Semmi, igazán – mondta, és a füle körül még rózsaszínűbb lett, mint rendesen. - Megmondhatod, hiszen tudod, hogy nem csúfollak ki. - Hát... csak arra vágyom, hogy … - Igen? - Arra, hogy egy napon... engem is észrevegyenek. (Benjamin Hoff: Malacka és a Tao)

A minap egy remek cikkre leltem az interneten, amit aztán sok HR-es kollégám megosztott a facebookon is. Eszembe jutott róla néhány gondolat, ezeket osztom meg ma veletek.

A cikk,  amelyet itt találtok, remek ötletet kínál a kreatívabb önéletrajz létrehozásához.

A QR-kódról már bizonyára hallottatok, én már láttam multiplakáton is, de főként a kereskedelemben használják. Tulajdonképpen semmi akadálya annak, hogy az álláskeresésben is használjuk, sőt! Remek ötlet!

A QR-kód nem más, mint egy – az olvasott ötlet alapján akár önéletrajzon is szerepeltethető – vonalkód, amelyet okostelefonnal lefényképezve az elvezet bennünket valahová. Oda, ahová a kód szerkesztője szánta: egy honlapra, egy reklámra, egy saját tartalomra, és akár egy önéletrajzra is. Tehát úgy működik, mint egy link, amelyet a telefon optikailag is értelmezni tud. Meglehetősen új keletű dolog, én személy szerint még sosem találkoztam vele önéletrajzon, de ha látnék ilyet, minden bizonnyal azonnal letölteném a programot az okostelefonomra. Szerintem még a kollégáim közül sem használják sokan, de hát miért is ne lehetne, hogy ti „pusholjatok” bennünket az új kihívások tekintetében? :-)

Az ötlet tehát remek, ezer lehetőséget rejt magában, hiszen egy önéletrajzról remekül „át lehet vezetni” a HR-est olyan – lehetőleg releváns – tartalmakra, amelyek még több információval szolgálnak rólunk, és amelyek segítik a mellettünk való döntést. Ha én most pályáznék, bizonyára a blogomra mutató QR-kódot készítenék...

Ünneprontás

De hadd legyek „ünneprontó” picit, vagy legalábbis hadd hívjam fel a figyelmeteket valamire. Jelen pillanatban egy barátomnak segítek üzletkötőt keresni, így épp most vagyok túl 59 db önéletrajz elolvasásán. (Egy QR-kódos sem volt közte.) Ha elmondom nektek, hogy mit tapasztaltam, talán jobban értitek majd, hogy az „ünneprontásom” jobbító szándékú. Korábbi bejegyzéseimben bőven találtok utalásokat a hibákra, amelyeket önéletrajz és motivációs levél íráskor vétenek a jelentkezők. Most az 59 önéletrajz alapján leírom, hogy mit tapasztaltam: 

  • Egyetlen pályázat sincs, amelyben ne lenne helyesírási hiba.
  • Találtam olyan önéletrajzot, amelyen 2008. októberi dátum szerepel.
  • Legalább öt olyan önéletrajz van, amelyet másvalakinek (értsd: más cégnek) címeztek.
  • Az önéletrajzok többsége szórólap. Általános, sablonos, bármilyen hirdetésre elküldhető, a pozíció típusától teljesen függetlenül.
  • A motivációs levelek max. a kísérőlevelek színvonalát érik el, de „motivációsnak” semmiképp nem mondanám egyiket sem.
  • A fényképek többségében csapnivalóak - ha van egyáltalán bármilyen is csatolva.
  • És végül „örömmel” jelentem, hogy eddigi pályafutásom csúcs „gyöngyszemét” is megtaláltam! Ha nem sértenék vele személyiségi jogokat, meg is mutatnám nektek, nehogy azt higgyétek, hogy a fantáziám ragadott el (de természetesen nem teszek ilyet). Nos, az egyik önéletrajzra olyan fényképet szkennelt a jelentkező, amelyet előzőleg egy előhívott, fényes felületű igazolványképről készített, VAKUVAL! Így aztán a kép fele nem is látszik, hiszen a fényes felületre villanó vaku fénye kitakarja a jelentkező arcát. Tény, hogy mindörökre emlékeim között fog szerepelni, de túl gyenge az önéletrajz tartalma ahhoz, hogy „felülírja” ezt a nem kis fotós hibát.
  • És a tartalomról még nem is szóltam semmit...

Valószínűleg a fentiekből már sejtitek, hová akarok kilyukadni. A QR-kódot és minden előremutató technikai vívmányt, amely használható az álláskeresésben is, örömmel fogadok. Én személy szerint azonban már azt is elég „vívmánynak” élném meg, ha az alapokat hozná mindenki, aki valóban álláshoz szeretne jutni.

Úgyhogy használjon mindenki QR-kódot! De csak azután, hogy tud helyesen írni, tudja, milyen a jó önéletrajz és a motivációs levél, van értékelhető és a célt támogató fotója, és – nem utolsó sorban – a QR-kódos kreativitását szóban, személyesen is hitelesen tudja képviselni.

Ezen a linken pedig igazán fancy QR-kódot generálhatsz az önéletrajzodra (is).

Íme: http://www.fancyqrcode.com/

Tartalomjegyzék

Címkék

Nekünk fontosak:

Összes látogatónk a hónapban: 2565
Összes látogatónk eddig: 366889