Menekülj előre!

Személyre szabott megoldások útkeresőknek, gyógyulni vágyóknak.

Karácsonyi utalvány - hal helyett a háló

[email protected]

Az interjú utáni telefonhívás

Mottó: „Ha nem tudsz két békát megenni egyszerre, kezdd a rondábbikkal.” Brian Tracy: Személyes hatékonyság

Az interjú óta eltelt néhány nap, és hiába nézed meredten a telefonodat, hiába véled akkor is csörögni a telefont, amikor senki nem hív, mint egy lángoló szerelem első napjaiban... a telefon néma marad, és úgy érzed, egyetlen percet sem tudsz már tovább várni. (Jójó, tudom, rengeteg hívásod van és az interjú sem az esküvőd, mégis... Fontos dolog ez. Utólag mindig ez derül ki. :) ) No de mit is ígért a HR-es, mikor jelentkezik? A mai bejegyzésem arról szól, hogy mit kezdhetsz egy ígérettel és miként fogadd a várva várt hívást.

Mindenek előtt szögezzük le, hogy azt a várakozási időt ki kell várnod, amit a HR-es ígért. Ha azt mondta, hogy két hét múlva jelentkezik, ne légy türelmetlen, ne előzd meg és semmiképp ne hívd hamarabb, mondjuk egy hét múlva. Ez alól csak az képez kivételt, ha egy másik interjún sikeresen szerepeltél, és döntened kell két állás között. Ilyenkor megteheted, hogy érdeklődsz, de csak akkor, ha valódi döntéshelyzetben vagy és a döntéshez szükséged van a hamarabbi információra.

Ha a HR-es a beígért két hét után nem jelentkezik, várj még egy napot, és hívd fel. Le kell szögeznünk, hogy az ígéret szép szó... de tudnod kell, hogy a HR-esek (is) igen elfoglalt emberek és a közhiedelemmel ellentétben a legtöbb cégnél nem egyedül a kiválasztás az egyetlen feladatuk, sőt! Léteznek persze cégek, ahol külön kiválasztási szakemberek dolgoznak, de ez meglehetősen ritka. Ráadásul a döntéssel kapcsolatban, hogy kik a továbbjutók a kiválasztási folyamatban a még inkább elfoglalt vezetőkre várnak, akik miatt nem ritkán jelentősen csúszik a folyamat. Ezek nem kifogások, egyszerű, hétköznapi tapasztalatból merített tények. Nézzük, mit tehetsz tehát, ha a HR-es (az összes védelmére felhozott kifogással élve :-)) nem hív a megígért időpontban:

  • A fentiek szerint, javaslom, ne légy sürgető, várd ki az ígért dátumot, és higyj benne (velem közösen :-)), hogy hívni fognak.
  • Ha ez mégsem következik be, kérlek, ellenőrizd az emailedet, könnyen előfordulhat, hogy a kolléga – szintén időszűke miatt – emailben értesít. Manapság elég ritka, hogy postai úton jeleznének ilyen témában, nem hiszem, hogy a postásra várnod kellene. (Ha tévednék, szólj rám. Én az utóbbi években egyetlen egyszer sem írtam klasszikus levelet. Bocs, Magyar Posta.) Az email elolvasása után – a tartalmától függetlenül – telefonálj (az alábbiakban olvashatod majd a részleteket).
  • Ha se email, se hívás, se semmi nem történik a megígért határidőre, nosza, vedd elő... nem a telefonodat, hanem a jegyzeteidet. Mindenre szükség lesz, amit korábban lejegyzeteltél az interjúdon tapasztaltakról. Bármit mondjon is a HR-es, készülj fel rá, hogy kérdezni fogsz. Mert muszáj. Ha elutasítanak, akkor is, ha nem, akkor is. Ehhez viszont fel kell frissítened az emlékeidet, hiszen jó néhány nap eltelt már. Az is lehet, hogy közben másik interjún is voltál, másik cégnél, semmiképp nem keveredhetnek benned össze az elmúlt napok eseményei.
  • A jegyzetfüzetedre pedig nem csak emlékezet-frissítés miatt lesz szükség: jegyezd le a kérdéseidet és az arra kapott válaszokat is. Legalább nagyjából.
  • Fejben játszd le, hogy mi történhet. Igen, sajnos el is utasíthatnak. Igen, mondhatnak remek hírt is. Mindkettő heves érzelmekkel járhat, készülj fel rá és kondicionáld magad a reakcióra. Visszafogottnak kellene lenned, semmiképp ne törj ki. Nem szidhatod senki édesanyját és nem tarthatod ki örömödben az Á hangot visítva 30 másodpercig. :-) És most jöhet a telefon...

A legfontosabb, aminek meg kell történnie

Pontosan tudod a HR-es nevét, titulusát, akkor is telefonhoz tudod kérni, ha nem mobilt hívsz és esetleg más veszi fel a telefont, ugye? Tudod, melyik pozícióról van szó, tudod, mikor volt az interjú és kik voltak a résztvevők még a HR-esen kívül. Mindennel képben kell lenned, mert előfordulhat, hogy a HR-es segítségre szorul és ciki lenne, ha te sem tudnád kisegíteni. Ha fut egyszerre több keresése is, és épp egy egészen másik feladaton dolgozik, amikor hívod, mindenképpen értékelni fogja, ha kisegíted néhány plusz információval. Azon ne sértődj meg, hogy pusztán a neved nem fog mondani neki semmit. És akkor most már tényleg jöhet a telefonálás.

  • Ha nem veszi fel a hívott fél a telefont, hagyj egy rövid, de világos üzenetet, kit, milyen témában, miért kerestél. Légy érthető, ne hadarj és bár üzenetet hagyni személytelen dolog, akkor se legyél szemrehányó, számonkérő a késlekedése miatt. Mondd el a telefonszámodat is, és várj.
  • Ha létrejött a kapcsolat, mindenképp tisztázd, hogy milyen ügyben telefonálsz, és rögtön utána kérdezd meg, hogy alkalmas-e az időpont a telefonbeszélgetéshez. Ha nem, kérdezd meg, mikor telefonálhatsz újra. Ne azt várd, hogy a HR-es hívjon, ajánld fel, hogy szívesen hívod te, légy kezdeményező. Ez a HR-esnek is kényelmesebb, másrészt magadat is megkíméled az újabb végeláthatatlan várakozástól, amíg visszahív. Ráadásul ily módon meg tudod erősíteni felé az elköteleződésedet, a talpraesettségedet is.
  • Ha semmilyen akadálya nincs a telefonbeszélgetésnek, akkor végy egy nagy levegőt, és mondd el, miért telefonálsz. Tárgyilagosan, tényszerűen említsd meg a határidőt, ami lejárt. Légy udvarias, higgadt. Segítsd a HR-est, valószínűleg a jegyzetei, az előtte tornyosuló önéletrajzok és a gondolatai között fog kutatni, miközben esetleg másik kolléga dolgozik mellette vagy akár egy egész csapat zajong körülötte (ha open space office-ban dolgozik) miközben próbál téged beazonosítani.

Itt összeér a gondolatmenetem azzal az ideális opcióval, amikor a HR-es kolléga – saját magát is megdöbbentő módon :-) - időben, az általa megszabott határidőn belül telefonál. Képzeld el tehát egy röpke pillanatra, hogy nem te kezdeményezed a hívást, hanem fogadod. (Itt, hasonlóan a telefonos interjúról szóló blogbejegyzésemben leírtakhoz, nagyon fontos, hogy megfelelő körülmények között légy, minden szempontból alkalmas legyen a hely és az idő, amikor fogadod a híreket.)

És akkor vissza a telefonbeszélgetéshez (tudsz még követni? :-)), a HR-esnél van a szó:

Valószínűleg négy lehetséges dolog közül fogja mondani valamelyiket:

  • Elutasít
  • Örömmel tájékoztat, hogy te vagy a kiválasztott, további (bér)tárgyalásra és az alkalmazásod körülményeinek megvitatására kér egy személyes találkozót
  • Örömmel tájékoztat, hogy továbbjutottál a második (szakmai) interjúra
  • Örömmel tájékoztat, hogy az interjún továbbjutottál és egyéb képességeidet szeretné megismerni, ezért képességmérő tesztre, vagy egyéb kompetencia-felmérésre lesz szükség 

(A fentiek mindegyikéről fogok külön bejegyzést írni, részletesen.)

Bármi legyen is a válasz, megőrizvén a nyugalmadat és kiegyensúlyozottságodat, most kell feltenned az összeírt, előre átgondolt kérdéseidet. A lehető legrosszabb megoldás, ha most egy „Köszönöm”-mel leteszed a telefont, és néhány óra vagy nap múlva hívod ismét a HR-est, hogy feltedd a benned motoszkáló kérdéseidet. Most vagy vonalban, most adott a lehetőség. Kérdezz, kérdezz, kérdezz. Hogy mit? A következő bejegyzésemben bőségesen szolgálok tippekkel. :-)

 

Tartalomjegyzék

Címkék

Nekünk fontosak:

Összes látogatónk a hónapban: 2094
Összes látogatónk eddig: 366418