Menekülj előre!

Személyre szabott megoldások útkeresőknek, gyógyulni vágyóknak.

Karácsonyi utalvány - hal helyett a háló

[email protected]

Az interjú után

Mottó: „Lehetsz te a világ legfantasztikusabb szilvája, érett, zamatos, kívánatosan édes, és kínálhatod magad mindenkinek, de ne feledd: lesznek emberek, akik nem szeretik a szilvát." (Seneca)

Kiléptél az interjúszobából. Túl vagy egy fontos megmérettetésén, fellélegezhetsz. De csak egy kis időre, mert fontos dolgok várnak még rád. Hogy pontosan milyen teendőid vannak, ezt osztom ma meg veled.

Túl lenni valamin, ami fontos az ember életében, általában erős érzelmekkel jár. Függetlenül attól, hogy talán röpködsz az örömtől, mert átjár az „ezt megcsináltam!” érzése, vagy épp máris az elhibázott válaszok vagy az elégedetlenség tör utat benned, a pihenés mindenképpen jár neked. Az elmúlt időszakban minden idegszáladdal erre a megmérettetésre készültél, a testednek és az idegrendszerednek is szüksége van arra, hogy lazíts. Töltődj fel, kapcsolódj ki, tedd azt, ami biztosan nyugtatólag hat rád. Sétálj nagyot, igyál egy jó kávét, olvasd el a félbehagyott könyvedet. Járj a saját kedvedben. :-)

Egyelőre nincs információd arról, hogy jól szerepeltél-e, folytathatod-e a kiválasztásban való részvételt, hamarosan munkába állsz-e, vagy elutasítanak. Bárhogyan is alakuljon, ha azt szeretnéd, hogy a továbbiakban sokkal jobban tudd kézben tartani a dolgaidat, a tudatos felkészülést a jövődre - a pihenésed után - azonnal el kell kezdened. Szerintem így:

  • Az interjú után – lehetőleg még aznap – készíts jegyzetet a tapasztalataidról. Mindent írj fel, ami csak eszedbe jut. Gondolj arra: előfordulhat, hogy hetek, hónapok múlva veszed majd elő ezt az irományt. Legyen benne minden, ami visszaidézi benned az interjú élményeit. Listázd le, hogy miként élted át az interjút, milyennek látod magad így utólag, kívülről. Milyen volt benne lenni a szituációban, milyen külső hatások értek, amire nem számítottál, és miben érezted magad igazán komfortosan. Idézd vissza a kérdéseket, jól jöhet még, ha pontosabb válaszokat akarsz adni a következő interjúdon. Minden kiválasztási folyamat más és más, de ha eggyel több tapasztalat van a tarsolyodban, már közelebb vagy a célhoz. Persze, csak ha tanulsz belőle és fejlődsz. Meglehet, hogy jó néhány interjú vár még rád, mire állást találsz. Ha ma nem jegyzetelsz, hetek múlva hézagos emlékeid lesznek csupán.
  • Ha továbbjutsz a következő fordulóra, azaz másodszor is behívnak interjúzni, még fontosabb, hogy pontosan lejegyezd az interjún tapasztaltakat, mert a felkészülésedben ezt fogjuk alapként felhasználni. Képzeld el, egy második fordulós interjún milyen hasznos lesz felhasználni az első interjún szerzett információd. Egy adat, egy név, egy szakszó, egy akkor kapott visszajelzésre adott reakciód, minden segíthet. Kevés annál szimpatikusabb dolog van egy második körös interjún, mint amikor a jelölt azt sugározza magából, hogy érdekli a cég, érdekli az állás, érdekli a munka és ezeket komolyan veszi. Sokszor ez a benyomás dönti el a HR-es vagy a vezető fejében az alkalmasságot is. (Holott tudjuk, hogy a motiváció és a készségek nem ugyanazt jelentik. )
  • Ha az interjú során bármilyen utalást kaptál arra vonatkozólag, hogy hiányos az önéletrajzod, vagy nem értettek valamit, netán bármilyen félreérthető vagy kétértelmű dolog szerepel, amire most rákérdeztek, azt ki kell javítani. Nem most, de ne felejtsd el, a második találkozáskor a hiba már nem szerepelhet az önéletrajzodban vagy a motivációs leveledben.
  • Írj fel minden fontos és kevésbé fontos dolgot, tényeket, érzelmeket, benyomásokat. Már előre örülök, hogy milyen hálás leszel magadnak, hogy megfogadtad a tanácsomat, hogy ügyes, használható jegyzetet készítettél! :-)
  • Idézd vissza, és írd fel, hogy mit ígért a vezető vagy a HR-es, mikor fognak értesíteni a kiválasztási folyamat következő lépéséről. Ez különösen fontos, ha egyszerre párhuzamosan több interjún is részt veszel, nehogy összekavarodjanak benned a helyek, dátumok. Ezzel az ígérettel még dolgunk lesz. :-)

A lényeg, hogy tégy meg mindent azért, hogy egyre jobb tudj lenni. Ehhez néha a legegyszerűbb dolgok segítenek hozzá. A nyitottságod, a tudatosságod, amellyel a folyamatban vagy, meghozza gyümölcsét. Légy kitartó, dolgozz magadon, magadért. És a legfontosabb, merj kérdezni, segítséget kérni. Ha kételyed, kérdésed van, merd megfogalmazni, és megkérdezni az illetékestől. Legyen az barát, szülő, tanár vagy én. Egy külső segítség könnyen átbillenthet, ha elakadtál. Időt, energiát takaríthatsz meg, és ráadásul teszel valami jót magadért. Hajrá! :-)

Az interjú utáni teendőknek még közel sem értünk a végére. A következő bejegyzésem arról fog szólni, hogyan vegyük kezünkbe a saját sorsunk irányítását. Na jó, nem lesz ennyire pátoszos, sokkal inkább gyakorlatias. Van egy ígéret a tarsolyunkban, elmondom majd, hogyan lehet profin „beváltatni”. :-)

 

Tartalomjegyzék

Címkék

Nekünk fontosak:

Összes látogatónk a hónapban: 1713
Összes látogatónk eddig: 366037