Menekülj előre!

Személyre szabott megoldások útkeresőknek, gyógyulni vágyóknak.

Karácsonyi utalvány - hal helyett a háló

[email protected]

Ahogy a csillag megy...

Emlékszel még, hogy mitől volt annyira szokatlan és idegen az iskolapadból átülni a munkahelyi forgószékbe? Megvolt, megvan még a pillanat, amikor rádöbbentél, hogy a tudásod sokkal inkább elméleti, mintsem gyakorlati? Talán el is felejtetted már, hogy akkoriban hamarabb megírtál egy ötoldalas esszét a szakmádat érintő területről, de fogalmad sem volt, hogy mivel lehet kitölteni a napi 8 (9-10-11) órát…  Aztán hamar belejöttél. :-)

A fentiekkel nem vagy, nem voltál egyedül. Ha most munka nélkül vagy, esetleg váltáson töröd a fejed, akkor egy fontos területről kell beszélgetnünk ma ahhoz, hogy jól képviseld magad a témában. Arról a témáról lesz szó, amely az egész kiválasztásnak az alapja, amelyre az összes kompetencia-mérés irányul. Ez nem más, mint a TANULÁS képessége.

 


Amikor egy munkáltató új munkatársat keres, akkor a szakmai képzettségen, tapasztalaton és emberi vonásokon túl olyan valakire van szüksége, aki minél nagyobb nyitottsággal, gyorsasággal és proaktivitással viszonyul majd az ÚJHOZ, amit a leendő munkáltató – akarva vagy akaratlanul – biztosítani fog. Hiába tanultad meg a szakmádat, egy új munkahelyen egészen biztosan tanulnod kell. Új ismereteket kell elsajátítanod a vállalati kultúráról, a helyi szokásokról, a munkastílusról, a szakterületről, a szabályokról, a szervezetről, a piacról, a termékekről, a szolgáltatásokról, a konkurenciáról, a vezetődről, a kollégákról. És magadról. :-)

 A tanulás képessége három irányú.

  1. Jól kell, hogy tanulj. (Ez rólad szól. A benned rejlő képességeidről, a belső motivációdról, céljaidról. Szeretsz tanulni? Tudsz jól kérdezni? Vannak eszközeid, módszereid a tanuláshoz?)
  2. Jól taníthatónak kell lenned. (Ez arról szól, hogy a kívülről jövő „ingerre” is nyitott vagy-e és miként? Gondold meg: saját tapasztalatodból tanulsz vagy mások tanulságaid veszed át? Egyedül vagy csoportban tanulsz jobban? Elfogadsz egy véleményt vagy szeretsz több oldalról utánajárni? Olvasva, hallgatva vagy nézve tanulsz a leghatékonyabban? Milyen a memóriád? Reggel vagy inkább este szeretsz tanulni?
  3. Jól kell tanítanod másokat. (Ez rólad és a környezetedről szól, tudásátadásról és információ-megosztásról. Szereted, ha figyelnek rád? El tudod mondani érthetően és megjegyezhetően a gondolataidat? Meghallgatod mások véleményét és tudsz érvelni? Elkeserít, ha nem hallgatnak rád vagy ez további érvelésre, információ megosztásra serkent?)

Mindhárom képesség feltételezi a nyitottságot, a hatékonyságot, a jó felfogó képességet, az adaptációs képességet (azt, hogy miként ülteted át az információt a gyakorlatba), a fókuszáltságot, a koncentrációs képességet, elhivatottságot, a jó memóriát, az átfogó és logikus, dinamikus gondolkodás képességét és nem utolsó sorban a kitartást, szorgalmat. Az újító szellemiség, gyors észjárás, jó reakció-készség, több szempontúság már csak hab a tortán. :-)

Gondold végig, milyen a tanulási képességed, illetve stílusod? Nézd át a motivációs leveledet, használod-e a fenti szavak valamelyikét, beszélsz-e magadról, mint nyitott, könnyen tanuló leendő munkavállalóról? (Itt emlékeztetlek, hogy nem elég leírni, beígérni valamilyen képességet, azt mutatni, bizonyítani is tudni kell, azaz hitelesnek kell lenned.) 

Gondold végig azt is, hogy miért fontos ez a téma? Miért fontos, hogy átgondolt legyél és jól kommunikálj erről majd az állásinterjúdon?

Fejben ülj át picit a vezető székébe és fogalmazd meg, hogy mit tudnál kezdeni egy emberrel, aki

  • nehezen tanulja meg az új szabályokat, témákat, szokásokat
  • nem nyitott az újra, nem képes befogadni/elfogadni az új környezeti hatásokat, nem tanulékony, nem tanítható, fafejű
  • ugyan hoz magával jól használható és sok szempontból hasznos szakértelmet, információt, szaktudást, de képtelen átadni, megosztani, megtanítani azt másoknak.

Ha te is arra jutottál, hogy „semmit”, akkor most már bizonyára érted, hogy miért fontos ezt a témát jól hangsúlyozottan, kiemelten kezelned. A vezetők „gyorsan bevethető”, jól alkalmazkodó, tanulni képes munkavállalókra vágynak! Te ilyen vagy? A motivációs leveled szerint is?

Az emberek nagyon különbözően tanulnak. Ha arról is tudsz beszélni az interjúdon, hogy te hogyan tanulsz, nagyon megleped majd az interjúztatókat. A következő cikkünk ebben segít majd. Velünk tartasz? 

 

 

Tartalomjegyzék

Címkék

Nekünk fontosak:

Összes látogatónk a hónapban: 2046
Összes látogatónk eddig: 366370