Menekülj előre!

Személyre szabott megoldások útkeresőknek, gyógyulni vágyóknak.

Karácsonyi utalvány - hal helyett a háló

[email protected]

Tanulj meg visszajelzést adni!

A saját életedből és mostmár az előző cikkünkből (itt olvasható) is tudod, hogy miért fontos jól visszajelzést adni és kapni. Ma azt írom le tömören, hogy miként láss hozzá, ha vérprofi visszajelzést szeretnél adni valakinek.

 

A visszajelzés akkor jó, ha:

  • Pozitív hangvételű (még akkor is, ha hibát, hiányosságot szeretnél visszajelezni) Miért? 1/ Mert akkor fogadjuk be jól. Akkor nem hárítunk egyből és így eléri a célját. 2/ Akkor van pozitív irányultsága, azaz a ledorongolás vagy okoskodás helyett előre visz.
  • Építő jellegű (azaz nem gátol, nem akadályoz, nem lezár, hanem konstruktív, megnyitja a másikat, a folyamatot, lendületet ad, inspirál).
  • Őszinte (azaz nem nyíltan manipulatív és vezérelt)
  • Asszertív (azaz sem nem passzív, sem nem agresszív és nem is minősít!) (Bőven olvashatsz az asszertivitásról itt és itt, de még itt is.)
  • Személyre szabott (nem általánosít, nem skatulyáz)
  • Tárgyilagos (nem feltételezésen alapul, tényszerű)
  • Jól időzített (nem a cselekedetektől elszakadva, légüres térben hangzik el, nem későn, de nem is túl korán)

A visszajelzés belülről kifelé történik. Az én véleményemet jelenti rólad, a történtek rám gyakorolt hatásáról szól és ennek megfelelően „én-üzenetekben” hangzik el. Nem vádaskodik, nem minősít, nem aláz. Ha magas szintű, és a helyzet úgy kívánja, megoldási javaslatot, vagy a megoldást segítő kérést, tanácsot is tartalmazhat. De mielőtt bármibe belekezdesz, teremts bizalmi légkört. Különben nem sok értelme lesz a dolognak...

Pozitív visszacsatolás és feedback

Ezeket a fogalmakat ismerheted a fizika tankönyvedből is, a kommunikációs helyzetekre vetítve ez nem jelent mást, mint hogy a pozitív visszacsatolás vagy feedback során az üzenet küldőjének lehetősége van megismerni, érzékelni a kiváltott reakciót és annak alapján – szükség esetén – módosítani.

Az pedig már nem fizika, de működik, hogy minél több visszajelzést adsz magad is, annál többet fogsz kapni. A bizalmi légkört épp azzal érheted el, hogy minél jobban megnyílsz, minél több bizalmat szavazol a másik félnek, annál nyíltabb, őszintébb reakciókra számíthatsz. 

A következő bejegyzésben pedig - készülj, kedves Olvasó! - visszajelzést fogsz kapni tőlem. Igen, akkor is, ha álláskereső vagy. És igen, akkor is, ha HR-es vagy. Ennyi elmélet után át kell lépnünk gyakorlati terepre. Várod? 

Tartalomjegyzék

Címkék

Nekünk fontosak:

Összes látogatónk a hónapban: 1951
Összes látogatónk eddig: 366275