Menekülj előre!

Személyre szabott megoldások útkeresőknek, gyógyulni vágyóknak.

Karácsonyi utalvány - hal helyett a háló

[email protected]

Egy nappal az interjú előtt

Mottó: "Tiszteld önmagadat, tiszteld a saját, belső hangodat, és kövesd a szavát. Ne feledd, én nem ígérem, hogy mindig a helyes irányba vezet téged. Számtalanszor rossz felé hív majd, mert ahhoz, hogy eljuss a megfelelő ajtóhoz, előbb sok rossz ajtón kell bekopognod. Így megy ez. Ha véletlenül találnál rá a jó ajtóra, nem lennél képes felismerni, hogy jó helyen jársz. Ezért sose feledd, a végső számvetésben egyetlen próbálkozás sem minősül haszontalannak; minden erőfeszítésed hozzájárul ahhoz, hogy eljuss fejlődésed csúcsára. Ezért ne tétovázz, ne nyugtalankodj amiatt, hogy rossz irányba is tarthatsz. Ez az egyik probléma: az embereknek azt tanítják, hogy nem szabad hibázniuk, és emiatt annyira tétovává válnak, annyira félnek, annyira rettegnek a tévedéstől, hogy megragadnak ott, ahol tartanak. Nem mernek továbblépni, nehogy valami rossz történjen. Így aztán olyanokká válnak, mint a sziklák, elvesztik a mozgás képességét. Hibázz annyit, amennyit csak lehet, és közben egyetlen dologra figyelj: ne kövesd el újra ugyanazt a hibát. És fejlődni fogsz.” Osho – Bátorság


Ti rendszeresen vizsgázó, megmérettetésekhez szokott emberek vagytok, már pontosan ismeritek az érzést: „még van egy egész napom...” Szerintem már önmagában is jó kiválasztási módszer lenne megfigyelni azt, hogy az interjú előtti egy napot mire használja egy jelentkező. :-) Te milyen típus vagy? Bulizol még egy nagyot? Átalszod a napot, hogy kisimult legyél? Gondosan átnézed még a pályázati anyagodat vagy a cég honlapját? Semmi különösebb jelentőséget nem tulajdonítasz a másnapi „fellépésednek”? Esetleg tudatosan kitörlöd az agyadból a rád váró megpróbáltatást és inkább mondjuk egy vizsgádra készülsz? A mai blog-bejegyzésemben leírom, hogy én, mint HR-es milyen napot képzelek el annak, aki másnap interjúzik.

Különbözünk

Sok minden mellett például abban is eltérőek vagyunk, hogy miként gazdálkodunk egy egész nappal, amikor már túl vagyunk a tökéletes önéletrajz megírásán, remekül sikerült a motivációs levelünk, meggyőzőek voltunk a telefonos interjú során és már azt is pontosan tudjuk, hogy másnap 10-re interjúzni megyünk. Természetesen mára már ismered magad annyira, hogy tudd, mi segít neked abban, hogy másnap remek formában légy. Hiszen nincs más célod, minthogy a várva várt állásinterjún kihozd magadból azt, amitől még magad is meglepődsz. :-) Fontos nap a következő, akár meghatározó az egész életedre nézve. Az általam leírtak csupán iránymutatások, amellett, hogy elfogadom, te esetleg másképp készülsz a nagy napra, az alábbiakat szerintem azért érdemes átgondolnod. (És ez akkor is igaz, ha már rutinos interjúalany vagy, számtalan beszélgetésen, teszten és csalódáson vagy már túl. Szerintem érdemes minden alkalmat egyediként kezelni. Ha belefásulsz az állásinterjúkba, az nagyon látszik rajtad és valószínűleg nem javítja az esélyeidet.)

Praktikumok

  • Holnap nagyon „egyben kell lenned”. A külsőddel rögtön az első pillanatban hatást érsz el. Ha eddig még nem gondoltál erre, mérlegeld – és légy nagyon őszinte magadhoz: ápolt vagy? Rendezett a frizurád, megfelelő lesz a ruházatod és olyan hatást fogsz elérni, amilyet szeretnél? Ha „nem” a válaszod, még nem késő fodrászhoz menni, keresni egy jobb inget vagy csinosabb blúzt. Ne ess túlzásokba, légy ízléses, ne öltözz „jelmezbe”, és semmiképp ne viselj olyan ruhát, ami nagyon távoli a stílusodtól. Nem szeretnék divattanácsokat adni, de tudd, hogy se a spagetti-pántos „little black”, sem a nagykockás öltönyöd nem lesz megfelelő. Szolid elegancia, ez legyen a jelszavad. Az ördög most is a részletekben rejlik, figyelj a legapróbb dolgokra is (legyen tiszta a körmöd, moss fogat és a cipődet is törölgesd át). Tudom, hogy sokaknak ez teljesen evidens, az emlékeztetés azoknak szólt, akikkel már volt szerencsém interjúzni és előtte való nap kertészkedtek. :-)
  • Sokat segít, ha a pályázati anyagodra vetsz egy utolsó pillantást. Benne van az önéletrajzod minimum 2 példányban? Megvan a motivációs leveled és a referencia leveled is? Lemásoltad a személyes okmányaidat, iskolai okleveleidet a nyelvvizsga bizonyítvánnyal együtt, esetleg van erkölcsi bizonyítványod is? Legyen nálad üres papír és toll, ha esetleg jegyzetelnél. A mappa, amibe összerendezted ezeket üzleties, elegáns? A legjobb egy vadonatúj, teljesen egyszerű, nem színes (!) mappa. Ha van rajta egyetlen Helló Kitty vagy egy Ferrari matrica is, cseréld le, légy szíves.
  • Tudod, hogy hová mész interjúzni pontosan? Őszintén szólva, én azt sem bánnám, ha előre „leutaznád” az útvonalat, legalább fejben. Magadat és a HR-est is megkíméled az izgalmaktól, hogy odaérsz-e időben. Az nem sokat segít, ha telefonon közlöd, hogy már itt vagy, de nem találsz parkolót. Ezzel ugyanis nehéz mit kezdeni. Örülni fognak, hogy megérkeztél, de az interjút ettől még késve kezditek el. Bár tény, hogy egy kompetenciádat máris tudják értékelni. :-) Azért ha lehet, ne indulj mínuszról.
  • Vedd elő a pozíció leírását, a hirdetés szövegét és nagyon pontosan jegyezz meg minden részletet. Lépj be a cég honlapjára és frissítsd fel a tudásodat róluk, nézd meg, milyen új információkat tettek ki az oldalukra. Tekintsd át a korábban már megfogalmazott kérdéseidet, ha eszedbe jut még valami, írd is le. Nézz bele a füzetedbe, amit a felkészülés során jegyzeteltél, most minden információ, amit oda lejegyeztél, fontos lesz. Gondold át a mondanivalódat, foglald össze magadban mindazt, amit fontosnak tartasz elmondani magadról. Fogalmazd meg újra (ezt már a motivációs levél írásakor megtetted), hogy miért szeretnéd azt az állást betölteni. (Nem győzőm hangsúlyozni: sokkal szimpatikusabb, ha az állást akarod, az adott munkakört, mint egyszerűen „csak” dolgozni, vagy bekerülni a vállalathoz. A vezetőnek, akinek a szakmája a szíve csücske, azt kell hallania, hogy a szakmáért, a munkakörért vagy ott.)
  • Ha nagyon profin szeretnéd csinálni, keress rá a neten a cég konkurenseire. Nézd meg, kik vannak még a vállalat profiljával azonos piacon. Nézd meg, mi a hasonlóság és a különbség a tevékenységük között, alkoss véleményt, tudj róluk beszélni. Nézd meg, hogy a konkurens cégnél mit jelent a megpályázott pozíció munkaköri tartalma. Vagyis, ha beszerzőnek jelentkeztél és arról fog szólni az interjúd, nézd meg, hogy egy beszerző mit csinál egy hasonló profilú másik cégnél. Ez még jól jöhet, mindenképpen tájékozottságot tükröz, de legalábbis tágítja az ismereteidet arról, hogy mit jelent beszerzőnek lenni. A tárgyi, szakmai tudás fontos. De ennél még fontosabb, hogy az interjún lássák rajtad, hogy készültél, képben vagy, minden tőled telhetőt megtettél a sikeres kiválasztás érdekében. Sok cégnél nagyra értékelik a tanulási képességet és a motivációt.
  • Voltál már állásinterjún? Gondold végig, milyen kérdések hangoztak el, mi volt kellemes, és mely kérdésekkel mozdítottak ki a komfortzónádból, ami kellemetlenül érintett vagy esetleg csak egyszerűen nem jött rá könnyen a válasz? Érdemes a tapasztalataidat felsorakoztatva leszűrni a tanulságokat, és persze tanulni belőlük.
  • Ha ez az első állásinterjúd, bizonyára komolyabb felkészülésen vagy túl (még az is lehet, hogy velem :-)). Nézd át a jegyzeteidet, a kérdésekre adott válaszaidat. Egy barát sokat segíthet, ha nem is teljesen szakmailag megalapozott interjút tudtok együtt „modellezni”, előfordulhat, hogy a „játék” hevében előkerülnek olyan kérdések, amiken érdemes elgondolkodni. Kérj visszajelzést az „álHR-es” barátodtól, gyűjts pozitív megerősítéseket. De igazi önbizalmat, tartást csak a hiteles visszajelzés adhat.
  • Ellenőrizd, hogy nálad van-e minden személyes iratod. A legtöbb nagyvállalatnál és komolyabb cégnél nem engednek be az épületbe anélkül, hogy a recepción ne regisztrálnák az adataidat. Előfordulhat, hogy a HR-es kéri el a személyidet, kellemetlen, ha nincs nálad. Konkrétan meghiúsulhat az interjú. Javaslom, hogy ellenőrizd, megvan-e a HR-es telefonszáma a telefonodban. Ne legyen rá szükség, de mindenképpen tudd elérni, ha fontos. A legkörültekintőbb előkészületek során is előfordulhat, hogy önhibádon kívül például forgalmi dugóba keveredsz, a HR-est mindenképpen tájékoztatnod kell, ha késel.
  • Furcsának tűnhet, de a tapasztalat mondatja velem: ha beteg vagy, inkább mondd le az interjút. Sokszor találkoztam olyan interjúzókkal, akik bátortalanságból, inkább elszántságból, de leginkább félelemből betegen is eljöttek interjúzni. Hidd el, mindenki nagyra értékeli az odaadást és az erőt, ami ahhoz kell, hogy betegen is interjúzni akarjál, de jobb az mindenkinek, ha otthon maradsz. Beszélgettem már láztól csillogó szemű pályázóval, köhögő rohammal és rekedtséggel küzdő jelentkezővel, de semmi értelme nem volt. Ha korrekt, normális céghez jelentkezel, meg fogják érteni, ha új időpontot kérsz. Ha meg nem, akkor örülj, hogy nem raboltátok egymás idejét.
  • Gondold végig, hogy mi mindent kell csinálnod holnap reggel: időben fel kell kelned (állítsd be az órát ébresztőre), utaznod kell (van jegyed vagy tele a tank?), meg kell találnod az épületet, ahol az interjú lesz (ellenőrizd térképen még egyszer), tudnod kell a recepción, hogy kit keresel (memorizáld a HR-es nevét), ideges, stresszes leszel (lesz nálad egy kis palack víz?), el kell némítanod a telefonodat (ugye nem kell, hogy a HR-es segítsen megtalálni a gombot? :-)), és még sorolhatnám, hogy mi minden apróságon múlik, hogy jól sikerüljön egy interjú. Apró részletekben gondolkodj és nem érhetnek meglepetések.
  • Ha pedig mindent átgondoltál, nincs más hátra, mint a pihenés. Csinálj bármit, ami pihentet, koncentrálttá és „jelen lévővé” tud tenni. Elhiszem, hogy például egy bulizás kikapcsol téged, de az nem valószínű, hogy kipihenten, teljes értékűen fogsz érkezni az interjúra. Ne bízz a kávéban, a szemed attól még karikás lesz, és nem is az a fő gond, hogy ez a HR-esnek nem jó látvány, hanem ha nem vagy jó formában, a saját esélyeidet rontod.

 

Ezek után nincs más hátra, mint felkészülten, magabiztosan elindulni a hőn áhított interjúra...

 

Tartalomjegyzék

Címkék

Nekünk fontosak:

Összes látogatónk a hónapban: 2457
Összes látogatónk eddig: 366781